Na śniadanie lub kolację zazwyczaj podajemy tradycyjne kanapki z wędliną lub serem. Od czasu do czasu lubimy także przyrządzić jajecznicę. Jednak oprócz niej, świetnym pomysłem jest szakszuka. Wypróbowaliśmy już tą tradycyjną oraz wersję ze szpinakiem. W każdym wydaniu bardzo nam smakowała. Tym razem postanowiłam spróbować szakszuki z cukinią. Mam to warzywo z własnego ogrodu, więc przygotowanie szakszuki z cukinią było doskonałym pomysłem! Jest to potrawa bardzo prosta i szybka do zrobienia, dlatego szakszuka z cukinią najlepiej sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Ja lubię nieco pikantniejsze smaki, dlatego szakszukę z cukinią doprawiłam szczyptą chili. Jeśli jednak wolicie łagodniejsze dania to możecie tę przyprawę pominąć. Ta potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, polecam!

Składniki na Szakszukę z cukinią:
- 1 nieduża młoda cukinia
- 1 biała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 3-4 średniej wielkości pomidory malinowe (około 400 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta chili (opcjonalnie)
- kilka liści świeżej bazylii lub szczypiorku do posypania

Przygotowanie Szakszuki z cukinią:
- Pomidory umyć, naciąć na czubku, przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić na minutę. Następnie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć 2-3 minuty do zeszklenia cebuli. Następnie dodać czosnek, pomieszać i dodać pokrojoną paprykę oraz cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Parę razy pomieszać. Dodać kurkumę, kumin, szczyptę chili i pokrojone pomidory. Delikatnie pomieszać, zwiększyć trochę płomień palnika i smażyć kolejne 5 minut (bez mieszania, aby pomidory się nie rozgotowały).
- Do podsmażonych warzyw wbić jajka (uważać, aby żółtko się nie rozlało), doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć i smażyć 3-4 minuty do czasu, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.
- Gotową szakszukę z cukinią posypać posiekaną świeżą bazylią lub szczypiorkiem.


Pingback:Szakszuka z ziemniakami - Danka Pichci
Pingback:Szakszuka z zielonymi szparagami - Danka Pichci