Menu Zamknij

Szakszuka ze szpinakiem

Od kiedy moja córka polubiła szpinak to sięgam po to zdrowe warzywo przy każdej nadarzającej się okazji. Robię z niego koktajle i dodaję do różnych potraw. Do jej ulubionych dań należą pierogi i roladki z farszem szpinakowym. Tym razem postanowiłam zrobić szakszukę ze szpinakiem. Podstawowymi składnikami tego dania są świeże pomidory, papryka, cebula oraz jajka. Przygotowując szakszukę nie mieszamy jajek, muszą one tak jakby gotować się w sosie pomidorowym. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Szakszukę ze szpinakiem robię zazwyczaj na śniadanie lub kolację i podaję z pieczywem.

Szakszuka ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • kilka małych kulek mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek do posypania
Szakszuka ze szpinakiem

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażyć, aż pomidory puszczą sok.
  2. Na patelnię dodać pokrojony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią.
  3. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość, wbić 2 jajka. Dodać kulki mozzarelli. Jajka doprawić solą i pieprzem. Przykryć. Smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Szakszuka z cukinią - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *