Szakszuka to proste danie z patelni, którego podstawowymi składnikami są pomidory i jajka. Zazwyczaj podaję ją na śniadanie lub kolację. Oczywiście w okresie letnim najlepiej dodawać pomidory świeże, natomiast w okresie jesienno-zimowym mogą to być pomidory krojone z puszki lub passata pomidorowa. Szakszuka w tym wydaniu na stałe wpisała się w nasz jadłospis, ale zdarzyło mi się przygotować to danie w innych wersjach, między innymi ze szpinakiem lub cukinią. Tym razem jednak zrobiłam szakszukę z ziemniakami, które pozostały mi z poprzedniego obiadu. W ten sposób powstała wersja szakszuki z ziemniakami. Jest ona bardzo smaczna i może sprawdzić się także jako sycące danie obiadowe. Tak więc szakszuka z ziemniakami sprawdzi się na posiłek o każdej porze dnia!
Składniki na Szakszukę z ziemniakami:
- około 600 g ziemniaków
- 4 jajka
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki chili
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie Szakszuki z ziemniakami:
- Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Przykryć i garnek wstawić na gaz. Gotować około 15 minut (na półtwardo). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, odlać wodę, a ziemniaki pozostawić do ostudzenia.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty do zeszklenia. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną paprykę. Dodać kumin, wędzoną paprykę w proszku. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Na patelnię dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu do momentu, aż odparuje nadmiar wody i sos trochę zgęstnieje.
- W międzyczasie na drugiej patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki. Doprawić chili. Wymieszać i smażyć ziemniaki do lekkiego zrumienienia.
- Usmażone ziemniaki przełożyć do sosu pomidorowego, delikatnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. W szakszuce zrobić 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię przykryć pokrywką do momentu ścięcia białek.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Szakszuka z ziemniakami najlepiej smakuje oprószona posiekanym szczypiorkiem.
A co z ta czerwona ,pokrojona papryka ?
dodajemy razem z czosnkiem
Znałam tą potrawę pod nazwą menemen jako turecka potrawa na śniadanie;) ale widzialamam ze szkszuka to nazwa z Tunezji ? tylko robiłam bez ziemniakow. Polecam mega sycące śniadanie ja podaje z chrupiącym bekonem w plastrach;)