Zapiekanka z tortellini w sosie serowym to pomysł na obiad, którego przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. W tym samym czasie, kiedy gotujemy pierożki, możemy przygotować sos serowy, a później tylko pokroić paprykę, wszystkie składniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie posypać startym żółtym serem, na 20 minut do piekarnika i obiad gotowy. Moja zapiekanka z tortellini w sosie serowym została przygotowana z pierożkami z farszem z serem i prosciutto, ale można użyć dowolnych tortellini – zależy, jakie kto lubi. Podobnie jest z serem do sosu – u mnie był to ser Brie, ale można go zastąpić innym pleśniowym serem. Zapiekanka z tortellini w sosie serowym to danie, które możemy zrobić o każdej porze roku, jednak jeżeli robimy zapiekankę w okresie letnio-jesiennym to do sosu serowego warto dodać świeże pomidory. Najlepsze będą gatunki mięsiste, typu malinowe lub bawole serca. Korzystając ze świeżych warzyw, pomidory przed dodaniem do sosu, należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Pomysłów na tego typu dania jest wiele, niektóre są bardziej pracochłonne, a inne mniej. A zapiekanka z tortellini w sosie serowym należy do tej drugiej grupy.
Składniki na Zapiekankę z tortellini w sosie serowym:
- 1 opakowanie tortellini (250 g)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 opakowanie (100 g) sera pleśniowego
- 1 nieduża cebula
- 1 czerwona papryka
- 90 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml śmietanki 30% lub mleka
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie Zapiekanki z tortellini w sosie serowym:
- Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego ugotowane tortellini.
- Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do naczynia z pierożkami, wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Do garnka dodać pomidory z puszki, zagotować. Dodać śmietankę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, cukrem, dodać suszone zioła. Całość wymieszać i dusić na wolnym ogniu do rozpuszczenia się sera. Spróbować i ewentualnie doprawić.
- Przygotowany sos przelać do naczynia żaroodpornego z pierożkami. Wymieszać.
- Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posypać nim wierzch zapiekanki.
- Naczynie żaroodporne bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i zapiekać około 20 minut.
- Polecam wypróbować przepis na karkówkę w sosie pomidorowym.