Menu Zamknij

Zapiekanka z tortellini w sosie serowym

Zapiekanka z tortellini w sosie serowym to pomysł na obiad, którego przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. W tym samym czasie, kiedy gotujemy pierożki, możemy przygotować sos serowy, a później tylko pokroić paprykę, wszystkie składniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie posypać startym żółtym serem, na 20 minut do piekarnika i obiad gotowy. Moja zapiekanka z tortellini w sosie serowym została przygotowana z pierożkami z farszem z serem i prosciutto, ale można użyć dowolnych tortellini – zależy, jakie kto lubi. Podobnie jest z serem do sosu – u mnie był to ser Brie, ale można go zastąpić innym pleśniowym serem. Zapiekanka z tortellini w sosie serowym to danie, które możemy zrobić o każdej porze roku, jednak jeżeli robimy zapiekankę w okresie letnio-jesiennym to do sosu serowego warto dodać świeże pomidory. Najlepsze będą gatunki mięsiste, typu malinowe lub bawole serca. Korzystając ze świeżych warzyw, pomidory przed dodaniem do sosu, należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Pomysłów na tego typu dania jest wiele, niektóre są bardziej pracochłonne, a inne mniej. A zapiekanka z tortellini w sosie serowym należy do tej drugiej grupy.

Zapiekanka z tortellini w sosie serowym

Składniki na Zapiekankę z tortellini w sosie serowym:

  • 1 opakowanie tortellini (250 g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 opakowanie (100 g) sera pleśniowego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 90 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietanki 30% lub mleka
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Zapiekanka z tortellini w sosie serowym

Przygotowanie Zapiekanki z tortellini w sosie serowym:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego ugotowane tortellini.
  3. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do naczynia z pierożkami, wymieszać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Do garnka dodać pomidory z puszki, zagotować. Dodać śmietankę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, cukrem, dodać suszone zioła. Całość wymieszać i dusić na wolnym ogniu do rozpuszczenia się sera. Spróbować i ewentualnie doprawić.
  5. Przygotowany sos przelać do naczynia żaroodpornego z pierożkami. Wymieszać.
  6. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posypać nim wierzch zapiekanki.
  7. Naczynie żaroodporne bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i zapiekać około 20 minut.
  8. Polecam wypróbować przepis na karkówkę w sosie pomidorowym.
Zapiekanka z tortellini w sosie serowym
Zapiekanka z tortellini w sosie serowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *