Zapiekanki to dania uniwersalne. Można je przygotować na obiad lub ciepłą kolację. Dodatkowym plusem tego typu dań jest również to, że można je zrobić z tego, co znajdziemy w lodówce. A mogą to być resztki wędlin, warzyw, sera. Zazwyczaj te dania zapiekam w piekarniku, ale dzisiaj powstała u mnie zapiekanka meksykańska z patelni. Bazą do zrobienia tej zapiekanki jest mięso mielone i ugotowany wcześniej ryż. Ponadto zapiekanka meksykańska z patelni to danie, w skład którego wchodzą też cebula, czerwona papryka, czosnek, kukurydza konserwowa i czerwona fasola z puszki oraz przyprawy. Natomiast wierzch zapiekanki posypany jest startym, żółtym serem. Zapiekanka meksykańska z patelni to danie jednogarnkowe, a dokładnie do jej zrobienia będzie nam potrzebna jedna większa patelnia z grubym dnem. Smaczna, sycąca i kolorowa zapiekanka meksykańska z patelni dobra będzie również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego można zrobić jej trochę więcej i mieć obiad na dwa dni z głowy.

Składniki na Zapiekankę meksykańską z patelni:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g ryżu
- 1 większa cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- około 1/2 łyżeczki soli
- 150 g startego żółtego sera
- 1/2 pęczka zielonej kolendry

Przygotowanie Zapiekanki meksykańskiej z patelni:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć mięso mielone. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy w proszku (kumin, ostrą i słodką paprykę, pieprz, sól, chili). Wymieszać i smażyć około 7-8 minut do zrumienienia mięsa. Podczas smażenia kilka razy pomieszać w celu rozdrobnienia mięsa. Następnie na patelnię dodać paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić około 5 minut. Kolejno na patelnię dodać ugotowany ryż. Ponownie wymieszać i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Patelnię przykryć i dusić około 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać wierzch zapiekanki.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę Gyros z patelni.



