Menu Zamknij

Zapiekanka meksykańska z patelni

Zapiekanki to dania uniwersalne. Można je przygotować na obiad lub ciepłą kolację. Dodatkowym plusem tego typu dań jest również to, że można je zrobić z tego, co znajdziemy w lodówce. A mogą to być resztki wędlin, warzyw, sera. Zazwyczaj te dania zapiekam w piekarniku, ale dzisiaj powstała u mnie zapiekanka meksykańska z patelni. Bazą do zrobienia tej zapiekanki jest mięso mielone i ugotowany wcześniej ryż. Ponadto zapiekanka meksykańska z patelni to danie, w skład którego wchodzą też cebula, czerwona papryka, czosnek, kukurydza konserwowa i czerwona fasola z puszki oraz przyprawy. Natomiast wierzch zapiekanki posypany jest startym, żółtym serem. Zapiekanka meksykańska z patelni to danie jednogarnkowe, a dokładnie do jej zrobienia będzie nam potrzebna jedna większa patelnia z grubym dnem. Smaczna, sycąca i kolorowa zapiekanka meksykańska z patelni dobra będzie również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego można zrobić jej trochę więcej i mieć obiad na dwa dni z głowy.

Zapiekanka meksykańska z patelni

Składniki na Zapiekankę meksykańską z patelni:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • 1 większa cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka zielonej kolendry
Zapiekanka meksykańska z patelni

Przygotowanie Zapiekanki meksykańskiej z patelni:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć mięso mielone. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy w proszku (kumin, ostrą i słodką paprykę, pieprz, sól, chili). Wymieszać i smażyć około 7-8 minut do zrumienienia mięsa. Podczas smażenia kilka razy pomieszać w celu rozdrobnienia mięsa. Następnie na patelnię dodać paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić około 5 minut. Kolejno na patelnię dodać ugotowany ryż. Ponownie wymieszać i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Patelnię przykryć i dusić około 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).
  4. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać wierzch zapiekanki.
  5. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę Gyros z patelni.
Zapiekanka meksykańska z patelni
Zapiekanka meksykańska z patelni
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *