Menu Zamknij

Karkówka w sosie pomidorowym

Karkówka to mięso, które wielu osobom kojarzy się głównie z sezonem grillowym. Jednak u mnie pojawia się ona częściej i przygotowuję z niej dania na obiad lub rodzinne przyjęcia. Jednym z takim dań jest karkówka w sosie pomidorowym. Jest to pomysł na smaczny, rodzinny obiad. Można ją podawać z ziemniakami lub kaszą. Karkówka w sosie pomidorowym to danie, którego przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy zadowoli wielbicieli karkówki nie tylko z grilla. Mięso zapiekamy z cebulą, pieczarkami i ogórkami konserwowymi. Całość zalewamy sosem zrobionym z przecieru pomidorowego, pikantnego ketchupu i zalewy octowej od ogórków konserwowych. Karkówka to niezbyt chudy gatunek mięsa, ponieważ jest ona poprzerastana tłuszczem, który podczas zapiekania częściowo się wytapia, a karkówka w sosie pomidorowym jest krucha i soczysta.

Karkówka w sosie pomidorowym

Składniki na Karkówkę w sosie pomidorowym:

  • około 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków
Karkówka w sosie pomidorowym

Przygotowanie Karkówki w sosie pomidorowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy plaster doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć obtoczone w mące plastry mięsa na złoty kolor. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć 2-3 minuty. Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do naczynia z karkówką.
  3. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w półplasterki lub kostkę. Wyłożyć do naczynia z karkówką.
  4. Składniki sosu (tj. zalewa z ogórków, przecier pomidorowy, ketchup) przelać do miski, wymieszać do połączenia składników i wlać do naczynia z karkówką.
  5. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 60 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na karkówkę po zbójnicku.
Karkówka w sosie pomidorowym
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanka z tortellini w sosie serowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *