Karkówka to mięso, które wielu osobom kojarzy się głównie z sezonem grillowym. Jednak u mnie pojawia się ona częściej i przygotowuję z niej dania na obiad lub rodzinne przyjęcia. Jednym z takim dań jest karkówka w sosie pomidorowym. Jest to pomysł na smaczny, rodzinny obiad. Można ją podawać z ziemniakami lub kaszą. Karkówka w sosie pomidorowym to danie, którego przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy zadowoli wielbicieli karkówki nie tylko z grilla. Mięso zapiekamy z cebulą, pieczarkami i ogórkami konserwowymi. Całość zalewamy sosem zrobionym z przecieru pomidorowego, pikantnego ketchupu i zalewy octowej od ogórków konserwowych. Karkówka to niezbyt chudy gatunek mięsa, ponieważ jest ona poprzerastana tłuszczem, który podczas zapiekania częściowo się wytapia, a karkówka w sosie pomidorowym jest krucha i soczysta.
Składniki na Karkówkę w sosie pomidorowym:
- około 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków
Przygotowanie Karkówki w sosie pomidorowym:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy plaster doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć obtoczone w mące plastry mięsa na złoty kolor. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć 2-3 minuty. Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do naczynia z karkówką.
- Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w półplasterki lub kostkę. Wyłożyć do naczynia z karkówką.
- Składniki sosu (tj. zalewa z ogórków, przecier pomidorowy, ketchup) przelać do miski, wymieszać do połączenia składników i wlać do naczynia z karkówką.
- Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 60 minut.
- Polecam wypróbować przepis na karkówkę po zbójnicku.
Pingback:Zapiekanka z tortellini w sosie serowym - Danka Pichci