Menu Zamknij

Ciasto Malinowa Krówka

Ciasto Malinowa Krówka to prosty deser bez pieczenia, dzięki czemu mogą go zrobić osoby nie posiadające w swojej kuchni piekarnika. Jest to ciasto warstwowe składające się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, kremu malinowego i kremu śmietanowego. U mnie ciasto Malinowa Krówka to deser do zrobienia którego wykorzystałam dżem malinowy, ale w okresie letnim kiedy są świeże maliny można dżem zastąpić świeżymi owocami. W takim przypadku należy pominąć jedną warstwę herbatników, a owoce ułożyć w warstwie kremu budyniowego. Ciasto Malinowa Krówka jest kremowe, delikatne i niezbyt słodkie. Ten deser najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy smaki się połączą, a herbatniki zmiękną.

Ciasto Malinowa Krówka

Składniki na Ciasto Malinowa Krówka:

  • około 400 g herbatników

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 200 g masła

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka (400 g) masy krówkowej
  • 1 słoiczek (280 g) dżemu malinowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto Malinowa Krówka

Przygotowanie Ciasta Malinowa Krówka:

  1. Przygotowanie kremu. Dwie szklanki mleka przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz, mleko zagotować. Pozostałe mleko (tj. szklankę) przelać do kubka, dodać cukier wanilinowy, cukier, dwa żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Można to zrobić przy pomocy miksera lub rózgi. Następnie mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 2 minut do momentu powstania gęstego budyniu i aż zacznie się bąblić. Następnie garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę. Kolejno dodawać przestudzony budyń, miksować do powstania gładkiego kremu.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować dżem malinowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową. Rozsmarować i ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
  3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia (ale nie stężenia). Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą żelatynę, ponownie zmiksować na niskich obrotach miksera. Masę śmietanową przełożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować świeżymi malinami.
  4. Polecam wypróbować przepis na ciasto Krówka Bananowa.
Ciasto Malinowa Krówka
Ciasto Malinowa Krówka
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *