Menu Zamknij

Ciasto Krówka Bananowa

Ciasto Krówka Bananowa bez pieczenia to deser składający się z kilku warstw. W moim przypadku są to dwie warstwy krakersów i dwie warstwy herbatników. Te ciastka są przełożone kremem budyniowym i masą kajmakową. Ponadto w jednej warstwie kremu znajdują się pokrojone banany. Ciasto Krówka Bananowa na wierzchu wykończone jest ubitą śmietaną kremówką posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto Krówka Bananowa bez pieczenia można zrobić wykorzystując same herbatniki, jednak ja uważam, że słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej i kremu budyniowego, dzięki czemu ten deser nie jest przesłodzony. Jedynym minusem charakteryzującym ciasto Krówka Bananowa bez pieczenia jest to, że po zrobieniu musi ono przynajmniej kilka godzin spędzić w lodówce. Po tym czasie herbatniki i krakersy zmiękną i ciasto będzie się łatwo kroiło.

Ciasto Krówka Bananowa

Składniki na Ciasto Krówka Bananowa:

  • 250 g herbatników
  • 180 g krakersów
  • 3 banany
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g
  • 5-6 łyżek płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 (2×40 g) budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła (200 g)
Ciasto Krówka Bananowa

Przygotowanie Krówki Bananowej bez pieczenia:

  1. 3/4 szklanki mleka odlać do kubka. Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać 5 łyżek cukru. Garnek wstawić na gaz i zagotować mleko. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Następnie wlewać małym strumieniem do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu około 1 minuty, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i miksować na wolniejszych obrotach miksera do połączenia składników (nie za długo, bo masa może się zważyć).
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/3 kremu budyniowego. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki około 1-1,5 cm. Skropić sokiem z cytryny. Pokrojone banany ułożyć na cieście. Posmarować 1/3 kremu budyniowego. Następnie ułożyć warstwę krakersów. Posmarować masą krówkową. Przykryć kolejną warstwą krakersów. Krakersy posmarować resztą kremu budyniowego i ułożyć warstwę herbatników.
  4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanką posmarować wierzch ciasta.
  5. Płatki migdałów uprażyć (lekko zrumienić), przestudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia.
Ciasto Krówka Bananowa
Ciasto Krówka Bananowa
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto Wuzetka - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *