Menu Zamknij

Ciasto Wuzetka

Ciasto Wuzetka to tradycyjny deser z czasów PRL. Można było ją kupić w każdej kawiarni jako kostka W-Z. Ciasto Wuzetka to kakaowy biszkopt przełożony grubą warstwą kremu śmietanowego. Dodatkowo dolna warstwa biszkoptu posmarowana jest dżemem wiśniowym, można też użyć powideł lub dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch ciasta stanowi polewa czekoladowa, obowiązkowo każdy kawałek deseru udekorowany jest kleksem bitej śmietany. Obecnie ciasto Wuzetka zostało trochę zapomniane, ale warto wrócić do przepisu, ponieważ przygotowanie takiego deseru nie jest trudne.

Ciasto Wuzetka

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×23 cm.

Składniki na Ciasto Wuzetka:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Krem śmietanowy:

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek (200 g) dżemu wiśniowego
  • 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny i 2 łyżek likieru kokosowego Malibu (do nasączenia biszkoptu)

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30%
Ciasto Wuzetka

Przygotowanie Ciasta Wuzetka:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Mąkę pszenną z dodatkiem mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia i kakao przesiać do miski. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli. Ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Kolejno wsypywać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, ponownie delikatnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i do formy przelać przygotowane ciasto. Wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia, przekroić wzdłuż na pół tworząc dwa blaty. Spód formy ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jedną część ciasta. Nasączyć ją połową herbaty i posmarować dżemem wiśniowym.
  3. Przygotowanie kremu śmietanowego. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystudzenia (uważać, żeby nie stężała). Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać 2 łyżki cukru pudru, zmiksować na sztywno. Na końcu strumieniem wlać schłodzoną żelatynę. Ponownie delikatnie zmiksować. Kolejno 4-5 łyżek przygotowanej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego. Pozostałą śmietanę wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.
  4. Przygotowanie polewy czekoladowej. 40 ml śmietanki 30% przelać do niedużego rondelka. Wstawić na gaz i podgrzać. Garnek zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady (można jeszcze trochę podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania). Polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta.
  5. Po zastygnięciu czekolady, ciasto udekorować różyczkami z kremu śmietanowego przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Krówka Bananowa.
Ciasto Wuzetka
Ciasto Wuzetka
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Kostka Banoffee - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *