Menu Zamknij

Sałatka jajeczna

Smaczna, pożywna sałatka jajeczna nie wymaga dużych nakładów pracy, a na jej przygotowanie poświęcimy nie więcej niż 20 minut. To tylko kilka prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. Sałatka jajeczna oprócz podstawowych jajek w swoim składzie zawiera również kawałek pora, ogórki konserwowe, czerwoną cebulę i groszek konserwowy. Sos do sałatki przygotowałam z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego, ale może to być też sam majonez lub sam jogurt z przyprawami. U mnie wśród składników sałatki są ogórki konserwowe, które można zastąpić ogórkami kiszonymi. Oczywiście w tym drugim przypadku smak sałatki nieco się zmieni, ale będzie też dobra. Możemy ją przygotować na śniadanie lub kolację. Sałatka jajeczna sprawdzi się również w roli przystawki na stół wielkanocny lub na każdą inną okazję. Wśród tego typu dań, sałatka jajeczna jest jedną z łatwiejszych do przygotowania.

Sałatka jajeczna

Składniki na Sałatkę jajeczną:

  • 4 jajka
  • kawałek pora (jasna część, około 80 g)
  • 30 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 80 g żółtego sera
  • 3-4 łyżki zielonego groszku konserwowego

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka jajeczna

Przygotowanie Sałatki jajecznej:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, wylać ciepłą wodę, jajka postukać i zalać zimną wodą. Lekko przestudzone jajka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Pora oczyścić, dokładnie opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski z jajkami.
  3. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do miski.
  5. Groszek odsączyć na sitku, przepłukać zimną wodą. Dodać do pozostałych składników.
  6. Ser pokroić w niedużą kostkę. Dodać do miski.
  7. Majonez przełożyć do niedużej miseczki, dodać jogurt naturalny, około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę soli. Całość wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do miski ze składnikami na sałatkę. Całość wymieszać. Sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i serem.
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *