Robiąc pączki lub ciasto kruche albo inne wypieki, do których wykorzystujemy tylko żółtka, zostają nam białka i często zastanawiamy się, co z nimi zrobić, aby nie wyrzucać. Przykładem na wykorzystanie tego produktu może być babka z białek. Jest ona delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość. W moim przypadku babka z białek ma smak cytrynowy, ale może ona być też waniliowa lub migdałowa (w zależności, co kto lubi). Ponadto aby była ona bardziej świąteczna, do ciasta dodałam kandyzowane owoce. Moja babka z białek została upieczona w tradycyjnej keksówce, ale z powodzeniem można też ją upiec w mniejszej formie do babki z kominem. Wierzch upieczonej babki można oprószyć cukrem pudrem lub jak u mnie – polukrować. Babka z białek, obok mazurka, może zagościć na niejednym wielkanocnym stole.
Składniki na keksówkę o wymiarach 28×10 cm.
Składniki na Babkę z białek:
- 1 szklanka białek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki owoców kandyzowanych
- 1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
- 2 łyżki bułki tartej do obsypania blaszki
Przygotowanie Babki z białek:
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Masło przełożyć do niedużego rondla. Wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia masła. Garnek zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do roztopionego masła wlać 1/2 szklanki mleka.
- Owoce kandyzowane przełożyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, wymieszać, aby owoce pokryły się mąką.
- Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna, odstawić mikser. Do ubitej piany dodawać partiami na przemian przesianą mąkę pszenną i przestudzone masło z mlekiem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny i owoce kandyzowane, ponownie delikatnie wymieszać.
- Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do suchego patyczka).
- Upieczoną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
- Polecam wypróbować przepis na babkę Zebra.