Menu Zamknij

Babka z białek

Robiąc pączki lub ciasto kruche albo inne wypieki, do których wykorzystujemy tylko żółtka, zostają nam białka i często zastanawiamy się, co z nimi zrobić, aby nie wyrzucać. Przykładem na wykorzystanie tego produktu może być babka z białek. Jest ona delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość. W moim przypadku babka z białek ma smak cytrynowy, ale może ona być też waniliowa lub migdałowa (w zależności, co kto lubi). Ponadto aby była ona bardziej świąteczna, do ciasta dodałam kandyzowane owoce. Moja babka z białek została upieczona w tradycyjnej keksówce, ale z powodzeniem można też ją upiec w mniejszej formie do babki z kominem. Wierzch upieczonej babki można oprószyć cukrem pudrem lub jak u mnie – polukrować. Babka z białek, obok mazurka, może zagościć na niejednym wielkanocnym stole.

Babka z białek

Składniki na keksówkę o wymiarach 28×10 cm.

Składniki na Babkę z białek:

  • 1 szklanka białek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki owoców kandyzowanych
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blaszki
  • 2 łyżki bułki tartej do obsypania blaszki
Babka z białek

Przygotowanie Babki z białek:

  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło przełożyć do niedużego rondla. Wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia masła. Garnek zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do roztopionego masła wlać 1/2 szklanki mleka.
  3. Owoce kandyzowane przełożyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, wymieszać, aby owoce pokryły się mąką.
  4. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna, odstawić mikser. Do ubitej piany dodawać partiami na przemian przesianą mąkę pszenną i przestudzone masło z mlekiem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny i owoce kandyzowane, ponownie delikatnie wymieszać.
  5. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do suchego patyczka).
  6. Upieczoną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  7. Polecam wypróbować przepis na babkę Zebra.
Babka z białek
Babka z białek
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *