Menu Zamknij

Kostka Banoffee

Kostka Banoffee to efektywnie wyglądający i smaczny deser. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne lub świąteczny stół. Kostka Banoffee to ciasto warstwowe, w którym spód stanowi biszkopt, kolejne warstwy to banany przykryte kremem śmietanowo-serowym, krakersy, kajmak i na wierzchu ciasta ubita śmietana kremówka. Tak więc kostka Banoffee to ciasto obłędnie kremowe i słodkie, ale nie przesłodzone, ponieważ słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej. Kostka Banoffee to deser, który najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy krakersy zmiękną i wówczas ciasto można ładnie pokroić. Połączenie bananów, kajmaku i ubitej śmietany kremówki zawsze się sprawdza, tak też jest w przypadku ciasta kostka Banoffee – wszystkie składniki świetnie się ze soba komponują.

Kostka Banoffee

Przepis na Kostkę Banoffee:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Warstwa śmietanowa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1/4 szklanki mocnej słodkiej herbaty
  • 3 banany
  • 1 puszka (400 g) masy kajmakowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 120 g krakersów
  • 20 g gorzkiej czekolady
Kostka Banoffee

Przygotowanie Kostki Banoffee:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna i szklista. Następnie dodawać po 1 żółtku. Odłożyć mikser. Dodać przesianą przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  2. Przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami serek mascarpone. Mieszać do połączenia składników. Następnie dodać 3 łyżki masy kajmakowej. Ponownie delikatnie wymieszać.
  3. Przestudzony biszkopt nasączyć herbatą. Banany obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki, ułożyć na cieście. Skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć krem. Wyrównać. Ułożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować pozostałą masę kajmakową.
  4. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać, pozostawić do wystudzenia, ale nie całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na końcu dodać przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać startą, gorzką czekoladą (ewentualnie kakao).
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto Wuzetka.
Kostka Banoffee
Kostka Banoffee
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *