Pieczarki i schab to połączenie bardzo dobre. Sięgam po ten duet często robiąc roladki schabowe z pieczarkami lub serwując tradycyjnego schabowego w towarzystwie smażonych pieczarek. Tym razem jednak zrobiłam schab zapiekany z pieczarkami. Ponadto w tej zapiekance znalazła się też cebula i młoda, nieduża cukinia. Schab zapiekany z pieczarkami to danie jednogarnkowe, które możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko włożyć do piekarnika przed obiadem lub kolacją. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Sprawdzi się na niedzielny lub świąteczny obiad. Schab zapiekany z pieczarkami świetnie będzie smakował w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki, ale dobry też będzie z pieczywem.
Składniki na Schab zapiekany z pieczarkami:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 cebule
- 1 młoda cukinia (300 g)
- 250 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sos:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie Schabu zapiekanego z pieczarkami:
- Składniki marynaty do mięsa przełożyć do miski i wymieszać razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Schab umyć, usunąć białe błonki, osuszyć, przełożyć do miski z marynatą i natrzeć. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc).
- Mięso wyjąć z lodówki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć obtoczone schabowe z każdej strony na złoty kolor.
- Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli i połowę cukinii. Posypać rozmarynem. Następnie ułożyć podsmażone mięso. Na wierzchu ułożyć resztę cukinii, pokrojone pieczarki i cebulę.
- Na patelnię wlać 3/4 szklanki wody, dodać sos sojowy, ocet jabłkowy, cukier, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać. Lekko podgrzać i przelać do naczynia żaroodpornego.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut.
Polecam przepis, robiłam ten schab na święta i wszystkim smakował. Ja miałam trochę więcej schabu, pieczarek i cukinię ale wszystko wyszło dobrze. Bardzo fajny przepis.