Menu Zamknij

Placki z jabłkami

Mięciutkie, puszyste placki z jabłkami to pomysł na szybki obiad, szczególnie jeżeli mamy w domu małe dzieci. Takie placuszki robi się bardzo szybko, a najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu, czyli na ciepło. Placki z jabłkami podaję oprószone cukrem pudrem, ale dobre też będą z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubionym dżemem. Do zrobienia placków można wykorzystać każdy gatunek jabłek, jeżeli będą one zawierały dużo soku to należy do ciasta dodać trochę więcej mąki pszennej, aby nie było ono zbyt rzadkie i miało konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ktoś lubi to do ciasta na placki z jabłkami można dodać odrobinę cynamonu, który jest nieodłącznym dodatkiem do tych owoców. Placki z jabłkami to również świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Zasmakują nie tylko dzieciom, ale też dorosłym.

Placki z jabłkami

Składniki na Placki z jabłkami:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (około 230 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki z jabłkami

Przygotowanie Placków z jabłkami:

  1. Mleko wlać do kubka. Kubek wstawić na gaz i lekko podgrzać.
  2. Do miski lub garnka wbić 2 jajka, wlać ciepłe mleko, dodać przesianą z proszkiem i sodą oczyszczoną mąkę pszenną. Wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Odłożyć mikser.
  3. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego (około łyżkę). Nakładać łyżką ciasto formując okrągłe placki (nie nakładać zbyt dużo ciasta, ponieważ placki podczas smażenia podwoją swoją objętość). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki z jabłkami podawać ciepłe oprószone cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.
  5. Polecam wypróbować przepis na racuchy na maślance.
Placki z jabłkami
Placki z jabłkami
Opublikowany wCiasta i desery, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *