- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do głębokiego smażenia
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Do mąki dodać szczyptę soli, przesiać do miski, dodać 2 łyżki cukru.
2. Maślankę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać jajka i rozbełtać widelcem lub rózgą do ubijania jaj. Następnie przelać do miski z mąką. Wymieszać do połączenia składników do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po łyżce ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Płomień pod patelnią nie powinien być zbyt mocny, ponieważ placki mogą nam się szybko przypiec, a w środku będą surowe. Po usmażeniu racuchy przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pingback:Placuszki migdałowe - Danka Pichci
Pingback:Placki z jabłkami - Danka Pichci