Menu Zamknij

Racuchy na maślance

Racuchy pamiętam z dzieciństwa. Robiła je często moja babcia, ale z tego co pamiętam to dodawała ona mleko i drożdże, dlatego trzeba było trochę czekać, aż ciasto urośnie. W dzisiejszym moim przepisie na te placuszki mleko zostało zastąpione maślanką, a zamiast drożdży jest soda. W niektórych regionach polski występują one pod nazwą „ruchańce na maślance”. 🙂

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do głębokiego smażenia

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Do mąki dodać szczyptę soli, przesiać do miski, dodać 2 łyżki cukru.
2. Maślankę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać jajka i rozbełtać widelcem lub rózgą do ubijania jaj. Następnie przelać do miski z mąką. Wymieszać do połączenia składników do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po łyżce ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Płomień pod patelnią nie powinien być zbyt mocny, ponieważ placki mogą nam się szybko przypiec, a w środku będą surowe. Po usmażeniu racuchy przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Inspiracja.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Placuszki migdałowe - Danka Pichci

  2. Pingback:Placki z jabłkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *