Menu Zamknij

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Często zdarza mi się, że zostają ugotowane ziemniaki niezjedzone podczas obiadu. Nie chcę ich wyrzucać, więc próbuję je jakoś wykorzystać. Na pomysł mi przyszła sałatka z wykorzystaniem śledzi. Sprawdzi się ona na różnego rodzaju przyjęciach świątecznych, imieninowych i nie tylko. 🙂

Składniki:

  • 2 solone filety śledziowe a’la matias
  • 4-5 ziemniaków ugotowanych
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • pokrojony szczypiorek


Przygotowanie:
1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do jajek.
4. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
5. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
6. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, dodać do sałatki.
7. Do sałatki dodać majonez, musztardę, szczypiorek. Wymieszać. Doprawić do smaku. Włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *