Często zdarza mi się, że zostają ugotowane ziemniaki niezjedzone podczas obiadu. Nie chcę ich wyrzucać, więc próbuję je jakoś wykorzystać. Na pomysł mi przyszła sałatka z wykorzystaniem śledzi. Sprawdzi się ona na różnego rodzaju przyjęciach świątecznych, imieninowych i nie tylko. 🙂
Składniki:
- 2 solone filety śledziowe a’la matias
- 4-5 ziemniaków ugotowanych
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- pokrojony szczypiorek
Przygotowanie:
1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do jajek.
4. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
5. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
6. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, dodać do sałatki.
7. Do sałatki dodać majonez, musztardę, szczypiorek. Wymieszać. Doprawić do smaku. Włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Bardzo lubię takie smaki 🙂
Pingback:Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą - Danka Pichci