Babka Zebra to efektownie wyglądające dwukolorowe ciasto, które możemy upiec na święta Wielkanocne. To ciasto robi się podobnie, jak tradycyjny biszkopt z tą różnicą, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest gęściejsza. Ponadto do tego ciasta dodajemy olej rzepakowy i wodę, najlepiej gazowaną, ponieważ przez to babka Zebra po upieczeniu będzie bardziej pulchna. Surowe ciasto przed wylaniem do formy dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao, dzięki czemu w ten sposób uzyskujemy dwa kolory ciasta. Babka Zebra po upieczeniu i po przekrojeniu ma bardzo ładny wzór, a na każdym kawałku ciasta jest on inny. Przepis na babkę Zebra jest prosty, a jej przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Taka babka Zebra za każdym razem będzie miała inny wzór, a możemy ją również upiec w okrągłej tortownicy, wówczas nie będzie nam się ono kojarzyć ze świętami Wielkanocnymi. Dlatego polecam wypróbować ten przepis przy każdej innej okazji i zrobić ciasto np. do popołudniowej kawy.

Składniki na Babkę Zebrę:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie Babki Zebry:
- Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić przy pomocy miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Kiedy piana będzie sztywna i cukier się roztopi, dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian wodę gazowaną, olej rzepakowy i mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do wyczerpania i połączenia składników. Odłożyć mikser. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać odłożone 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać.
- Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i nakładać ciasto: na przemian 2-3 łyżki masy jasnej z 2-3 łyżkami masy ciemnej. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
- Do kubka wlać 50 ml śmietanki 30%, kubek wstawić na gaz, podgrzać i do ciepłej śmietanki dodać połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Ostudzoną babkę wyjąć z formy i posmarować płynną czekoladą.
- Polecam wypróbować przepis na babkę marmurkową.


Piekę któryś raz, bardzo smaczna.
Pingback:Babka z białek - Danka Pichci