Menu Zamknij

Babka Zebra

Babka Zebra to efektownie wyglądające dwukolorowe ciasto, które możemy upiec na święta Wielkanocne. To ciasto robi się podobnie, jak tradycyjny biszkopt z tą różnicą, że konsystencja ciasta przed upieczeniem jest gęściejsza. Ponadto do tego ciasta dodajemy olej rzepakowy i wodę, najlepiej gazowaną, ponieważ przez to babka Zebra po upieczeniu będzie bardziej pulchna. Surowe ciasto przed wylaniem do formy dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao, dzięki czemu w ten sposób uzyskujemy dwa kolory ciasta. Babka Zebra po upieczeniu i po przekrojeniu ma bardzo ładny wzór, a na każdym kawałku ciasta jest on inny. Przepis na babkę Zebra jest prosty, a jej przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Taka babka Zebra za każdym razem będzie miała inny wzór, a możemy ją również upiec w okrągłej tortownicy, wówczas nie będzie nam się ono kojarzyć ze świętami Wielkanocnymi. Dlatego polecam wypróbować ten przepis przy każdej innej okazji i zrobić ciasto np. do popołudniowej kawy.

Babka Zebra

Składniki na Babkę Zebrę:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Babka Zebra

Przygotowanie Babki Zebry:

  1. Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić przy pomocy miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Kiedy piana będzie sztywna i cukier się roztopi, dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian wodę gazowaną, olej rzepakowy i mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do wyczerpania i połączenia składników. Odłożyć mikser. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać odłożone 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać.
  3. Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i nakładać ciasto: na przemian 2-3 łyżki masy jasnej z 2-3 łyżkami masy ciemnej. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  4. Do kubka wlać 50 ml śmietanki 30%, kubek wstawić na gaz, podgrzać i do ciepłej śmietanki dodać połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, ale nie doprowadzić do wrzenia.
  5. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i posmarować płynną czekoladą.
  6. Polecam wypróbować przepis na babkę marmurkową.
Babka Zebra
Babka Zebra
Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

  1. Pingback:Babka z białek - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *