Menu Zamknij

Babka marmurkowa

Babki zdarza mi się piec bez okazji, ale na Święta Wielkanocne to już obowiązkowo. Przepis na babkę marmurkową mam od teściowej. Ja piekłam ją w formie z kominem, ale można ją też upiec w keksówce. Ważnym krokiem przy pieczeniu tej babki jest to, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Wówczas mamy pewność, że babka nam się uda. Babkę marmurkową możemy też zrobić w wersji z olejem zamiast masła. Babka jest ekspresowa w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Babka marmurkowa

Składniki na formę o średnicy 22 cm.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła lub 180 ml oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania
Babka marmurkowa

Przygotowanie:

  1. Masło przełożyć do kubeczka, wstawić na gaz i roztopić. Zdjąć z gazu i przestudzić.
  2. Jajka wbić do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Ubić na puszystą masę.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ubitej masy, cały czas miksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Na końcu dodać przestudzone masło i zmiksować do połączenia składników.
  4. Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszką manną. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy. Można zrobić esy floresy przy pomocy łyżki.
  5. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 minut. Piec do suchego patyczka.
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Babka Zebra - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *