Babki zdarza mi się piec bez okazji, ale na Święta Wielkanocne to już obowiązkowo. Przepis na babkę marmurkową mam od teściowej. Ja piekłam ją w formie z kominem, ale można ją też upiec w keksówce. Ważnym krokiem przy pieczeniu tej babki jest to, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Wówczas mamy pewność, że babka nam się uda. Babkę marmurkową możemy też zrobić w wersji z olejem zamiast masła. Babka jest ekspresowa w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Składniki na formę o średnicy 22 cm.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła lub 180 ml oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania

Przygotowanie:
- Masło przełożyć do kubeczka, wstawić na gaz i roztopić. Zdjąć z gazu i przestudzić.
- Jajka wbić do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Ubić na puszystą masę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ubitej masy, cały czas miksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Na końcu dodać przestudzone masło i zmiksować do połączenia składników.
- Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszką manną. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy. Można zrobić esy floresy przy pomocy łyżki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 minut. Piec do suchego patyczka.


Pingback:Babka Zebra - Danka Pichci
Pingback:Babka piaskowa - Danka Pichci