Menu Zamknij

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to kolejna moja propozycja na świąteczny stół. Trudno sobie wyobrazić święta Wielkanocne bez jajek. Podajemy je na wiele sposobów, najczęściej jako dodatek do żurku, bardzo popularne są też jajka z majonezem lub ćwikłą, więc każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Coraz częściej sięgamy też po jajka faszerowane różnymi pastami i dzisiaj mam dla was przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Ten farsz przygotowuje się z pokrojonych w kostkę pieczarek podsmażonych z cebulą. Następnie ostudzone pieczarki mieszamy z wydrążonymi z jajek żółtkami i majonezem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tylko kilka prostych składników, a jakie smaczne. Jajka faszerowane pieczarkami to prosty przepis na pyszną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale możemy je również przygotować na każdą inną okazję.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki na Jajka faszerowane pieczarkami:

  • 3 jajka
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji
Jajka faszerowane pieczarkami

Przygotowanie Jajek faszerowanych pieczarkami:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak, aby woda przykrywała całe jajka i dodać szczyptę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Zdjąć garnek z ognia, odlać gorącą wodę, zalać jajka zimną wodą, skorupki postukać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, podusić widelcem, dodać majonez i razem wymieszać do połączenia składników.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać łyżkę masła i pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
  5. Ostudzone pieczarki przełożyć do miseczki z żółtkami, całość razem wymieszać do połączenia składników. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Połówki białek nafaszerować przygotowaną pastą pieczarkową. Poukładać na półmisku i posypać posiekanym, umytym szczypiorkiem.
  7. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane burakami.
Jajka faszerowane pieczarkami
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

4 Komentarze

  1. Pingback:Jajka w sosie tatarskim - Danka Pichci

  2. Pingback:Jajka faszerowane tuńczykiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *