Menu Zamknij

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka to obowiązkowa pozycja w moim domu na święta Wielkanocne. Podaję je najczęściej ugotowane na twardo jako dodatek do żurku, ale też zajadamy jajka z ćwikłą, majonezem lub sosem tatarskim. Jednak coraz częściej przygotowuję jajka faszerowane. Do naszych ulubionych należą jajka faszerowane pieczarkami lub chrzanem, a ostatnio zrobiłam jajka faszerowane tuńczykiem. Do zrobienia farszu użyłam tuńczyka w oleju słonecznikowym, ale może on też być z zalewy. Oprócz tytułowego tuńczyka pozostałe składniki pasty to kawałek papryki, ogórek konserwowy i czerwona cebula. Wszystkie składniki trzeba drobniutko pokroić i doprawić, aby pasta miała wyrazisty smak. Jednym ze składników farszu jest ostra musztarda, ale można ją zastąpić szczyptą chili. Jajka faszerowane tuńczykiem to pyszny pomysł nie tylko na święta Wielkanocne, ale sprawdzą się również jako przekąska na każdej imprezie. Takie jajka możemy również przygotować na rodzinną kolację lub śniadanie. Ten przepis na jajka faszerowane tuńczykiem jest prosty i niezbyt pracochłonny, a efekt końcowy zachwyci naszych gości.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki na Jajka faszerowane tuńczykiem:

  • 3 jajka
  • 1/2 puszki filetu z tuńczyka w oleju słonecznikowym (70-80 g po odsączeniu)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz, ewentualnie sól do smaku
  • szczypiorek do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem

Przygotowanie Jajek faszerowanych tuńczykiem:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Zdjąć garnek z ognia, wylać gorącą wodę, zalać zimną wodą, postukać skorupki jajek i odstawić do przestudzenia.
  2. Ostudzone jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki, a połówki białej ułożyć na półmisku.
  3. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki z żółtkami.
  4. Ogórka konserwowego wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
  5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
  6. Tuńczyka wyjąć z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać do miski.
  7. Do miseczki dodać musztardę, majonez, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać widelcem do połączenia składników. Spróbować i ewentualnie doprawić solą.
  8. Tak przygotowaną pastą faszerować wydrążone połówki jajek. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić i posypać nim ułożone na półmisku jajka faszerowane tuńczykiem.
  9. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Roladki z szynki - Danka Pichci

  2. Pingback:Jajka w sosie musztardowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *