Menu Zamknij

Jajka faszerowane burakami

Jak wiadomo, jajka to obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Podajemy je na wiele różnych sposobów. U mnie najpopularniejsze są jajka w majonezie oraz jako dodatek do żurku. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić coś innego i przygotowałam jajka faszerowane burakami. Z racji tego, że uwielbiamy to warzywo to jajka faszerowane burakami bardzo przypadły nam do gustu. Tak przygotowane jajka smakują wyśmienicie i prezentują się ładnie na talerzu. Dodatek chrzanu do farszu nadaje daniu lekkiej ostrości i na pewno jajka faszerowane burakami zasmakują osobom lubiącym takie połączenia smakowe. Przepis na jajka faszerowane burakami jest uniwersalny i możemy je podać na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne. Doskonale sprawdzą się także podczas różnego rodzaju przyjęć czy spotkań rodzinnych. Ich zrobienie zajmuje niewiele czasu, więc warto wypróbować poniższy przepis.

Jajka faszerowane burakami

Składniki na Jajka faszerowane burakami:

  • 2 jajka (może być więcej)
  • 1 średniej wielkości burak czerwony
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Jajka faszerowane burakami

Przygotowanie Jajek faszerowanych burakami:

  1. Buraka włożyć do garnka, wlać wodę. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować buraki do miękkości. Po ugotowaniu garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę i zostawić do wystudzenia.
  2. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8-10 minut od momentu zagotowania wody, w zależności, jakie są duże jajka). Zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę, zalać zimną wodą i postukać skorupki. Odstawić do wystudzenia.
  3. Zimne jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i podusić widelcem.
  4. Zimnego buraka obrać, zetrzeć do miseczki z żółtkiem na tarce o drobnych oczkach.
  5. Do miseczki dodać majonez i chrzan. Wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszać.
  6. Ugotowane białka jajek nafaszerować wcześniej przygotowaną pastą z buraka.
  7. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nim przygotowane jajka faszerowane pastą.
  8. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane szynką.
Jajka faszerowane burakami
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

  1. Pingback:Jajka faszerowane chrzanem - Danka Pichci

  2. Pingback:Jajka faszerowane suszonymi pomidorami - Danka Pichci

  3. Pingback:Jajka faszerowane pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *