Menu Zamknij

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa cieszy się największą popularnością w okresie świąt Wielkiej Nocy. Jest ona niezastąpionym dodatkiem do żurku. Podajemy ją również na ciepło z dodatkiem musztardy, chrzanu lub ćwikły – zależy, co kto lubi. Kiedyś nie przepadałam za tym rodzajem kiełbasy, ale ostatnio zrobiłam białą kiełbasę pieczoną w piwie z dodatkiem cebuli i musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Tak przygotowana biała kiełbasa bardzo mi zasmakowała. Do zrobienia białej kiełbasy w piwie dodałam piwo jasne, ale można je zastąpić ciemnym lub miodowym. Podczas pieczenia alkohol całkowicie wyparuje i później w ogóle nie czuć jego smaku. Do przygotowania tego dania najlepsza jest biała kiełbasa surowa, ponieważ podczas pieczenia puści ona swoje soki. Biała kiełbasa pieczona w piwie jest najlepsza na gorąco, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Warto podzielić się tym przepisem na białą kiełbasę pieczoną w piwie, ponieważ można go wykorzystać podczas zbliżających się świąt Wielkiej Nocy. Biała kiełbasa pieczona w piwie jest aromatyczna, soczysta i błyskawicznie znika ze stołu. Muszę przyznać, że biała kiełbasa pieczona w piwie na pewno wpisze się w moje świąteczne menu.

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Składniki na Białą kiełbasę pieczoną w piwie:

  • 4 surowe białe kiełbasy (około 1/2 kg)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2/3 szklanki jasnego piwa (może być ciemne)
Biała kiełbasa pieczona w piwie

Przygotowanie Białej kiełbasy pieczonej w piwie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć, lekko zrumienić. Dodać musztardę francuską. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Wlać piwo. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia.
  3. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 podsmażonej cebuli w piwie. Na to ułożyć kiełbasę i przykryć pozostałą cebulą.
  4. Naczynie (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut, aż kiełbasa się zrumieni.
  5. Polecam przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa pieczona w piwie

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *