Menu Zamknij

Jajka faszerowane chrzanem

Jajka to od dawien dawna symbol świąt Wielkanocnych i obowiązkowo pojawiają się one na każdym świątecznym stole. W tym okresie wielu z nas zjada co najmniej kilka jajek. Pomimo, że najczęściej podajemy je z majonezem lub ćwikłą to szukamy też nowych inspiracji, aby zaskoczyć czymś nowym naszych domowników czy gości. Coraz większą popularnością cieszą się jajka faszerowane różnymi pastami. Dzisiaj polecam Wam jajka faszerowane chrzanem. Przepis na jajka faszerowane chrzanem jest prosty, szybki, a danie takie możemy przygotować w ostatniej chwili przed podaniem. Chrzan, majonez i szynka doskonale pasują do jajek, dlatego to danie smakuje wyśmienicie. Farsz przygotowany w ten sposób jest delikatny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Jeżeli chcemy, aby był ostrzejszy to proponuję dodać nieco więcej chrzanu. Jajka faszerowane chrzanem są prostą i ciekawą przystawką, którą możemy przygotować nie tylko na świąteczny stół, ale też na każdą inną okazję.

Jajka faszerowane chrzanem

Składniki na Jajka faszerowane chrzanem:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 60 g szynki drobiowej
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Jajka faszerowane chrzanem

Przygotowanie Jajek faszerowanych chrzanem:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, przykryć pokrywką i wstawić na gaz. Następnie jajka ugotować na twardo (około 8-10 minut od momentu zagotowania wody, w zależności od wielkości jajek). Następnie garnek zdjąć z ognia. Wylać gorącą wodę i zalać zimną. Postukać skorupki jajek i odstawić do przestudzenia. Zimne jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Połówki białek pozostawić do faszerowania.
  2. Żółtka podusić widelcem. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do żółtek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do żółtek. Do miseczki dodać łyżkę majonezu i chrzan. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Tak przygotowaną pastą nafaszerować połówki jajek.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i udekorować nim jajka faszerowane chrzanem.
  4. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane burakami.
Jajka faszerowane chrzanem
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *