Menu Zamknij

Napoleonka na krakersach

Ciasto Napoleonka na krakersach to jedno z łatwiejszych w przygotowaniu ciast bez pieczenia. Są to dwie warstwy solonych krakersów przełożone waniliowym kremem budyniowym. To ciasto można również zrobić używając herbatników, zamiast krakersów. Jednak ja uważam, że słodki krem budyniowo-waniliowy świetnie komponuje się ze słonymi krakersami i ciasto nie jest za słodkie. Moje ciasto Napoleonka na krakersach ma wysokość około 3cm, ale jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta to może przygotować je na mniejszej blaszce. Przepis na ciasto Napoleonka na krakersach jest bardzo prosty, ale jeżeli ktoś nie ma w domu miksera to krem budyniowy można zrobić w inny sposób. A mianowicie do gotującego się mleka z cukrem dodać masło, a następnie po rozpuszczeniu wlewać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia, jak poniżej. W tym przypadku na ułożoną warstwę krakersów (lub herbatników) wylać gorący budyń, wyrównać i postępować tak, jak w przepisie. Tym sposobem zrobienie napoleonki na krakersach będzie jeszcze szybsze i łatwiejsze! Napoleonka na krakersach to idealne ciasto do popołudniowej kawki!

Napoleonka na krakersach

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×24 cm.

Składniki na Napoleonkę na krakersach:

  • 1 opakowanie solonych krakersów (180 g)
  • cukier puder do posypania

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 kostka (200 g) masła
Napoleonka na krakersach

Przygotowanie Napoleonki na krakersach:

  1. Dwie szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Pozostałe mleko przelać do kubka. Dodać do niego jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wsypać proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Do gotującego się mleka wlewać powoli mieszankę budyniową ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2 minuty, aż budyń zacznie „bąblić” (ciągle mieszać). Garnek zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na jednolitą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Miksować na niskich obrotach. Postępować tak do wykorzystania całej masy budyniowej i powstania gładkiego kremu.
  3. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na spodzie ułożyć warstwę krakersów. Następnie wyłożyć wcześniej przygotowany krem budyniowy, wyrównać i przykryć drugą warstwą krakersów. Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc i przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.
  4. Polecam wypróbować przepis na napoleonkę pieczoną.
Napoleonka na krakersach
Napoleonka na krakersach
Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *