Menu Zamknij

Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia

Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia to ciasto, które zawsze się udaje. Inspiracją do zrobienia takiego deseru była dla mnie tradycyjna napoleonka na cieście francuskim. Moja Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia zrobiona jest na krakersach, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie. Jednak sprawdzą się tu również herbatniki maślane. Jest to ciasto idealne dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni lub niemających piekarnika. Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia to delikatne, orzeźwiające ciasto, które ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Natomiast wadą tego ciasta jest to, że aby go spróbować musimy odczekać sporo czasu, bo do momentu, aż całkowicie stężeje masa truskawkowa. Dlatego ten deser należy zrobić dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia to ciasto, które możemy przygotować nie tylko w sezonie letnim, ale o każdej porze roku, ponieważ sprawdzą się tu też owoce mrożone. Jednak ja uważam, że świeże truskawki są smaczniejsze i bardziej aromatyczne, więc Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia to deser idealny na ciepłe, letnie dni.

Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.

Składniki na Napoleonkę Truskawkową bez pieczenia:

  • 1 opakowanie (180 g) solonych krakersów
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Krem budyniowy:

  • 750 ml (3 szklanki) mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 kostka (200 g) masła

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru (w zależności od tego, czy truskawki są słodkie)
Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia

Przygotowanie Napoleonki Truskawkowej bez pieczenia:

  1. Do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Garnek wstawić na gaz i mleko zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się rozpuścił i nie przypalił. Trzecią szklankę mleka przelać do kubka. Wsypać proszek budyniowy, dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Przygotowaną mieszaninę powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do powstania gęstego budyniu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 2 minut (ciągle mieszając), aż budyń zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia.
  2. W garnku zagotować 1/2 litra wody, zdjąć z ognia, wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić.
  3. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przełożyć do miski lub do blendera. Dodać cukier i zmiksować.
  4. Zmiksowane truskawki przelać do galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.
  5. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując na niskich obrotach miksera dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Blaszkę lub naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować przygotowany krem budyniowy. Przykryć i odstawić do lodówki.
  6. Tężejącą masę truskawkową przelać na ciasto z kremem budyniowym. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę krakersów. Ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby krakersy zmiękły.
  7. Przed podaniem napoleonką truskawkową bez pieczenia posypać obficie cukrem pudrem.
  8. Polecam wypróbować przepis na napoleonkę na krakersach.
Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia
Napoleonka Truskawkowa bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Truskawkowa Góra Lodowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *