Sałatka warstwowa ładnie prezentuje się, jeżeli przygotujemy ją w wysokiej, szklanej misce. Wówczas widać wszystkie składniki, z których jest zrobiona. W moim przypadku są to warzywa w wiosennych barwach, czyli żółto-zielone, ale można do niej dodać też pokrojoną w kostkę szynkę. Taka sałatka warstwowa z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole, a także podczas wielu innych okazji. Przepis na sałatkę warstwową jest prosty i można ją przygotować w kilka chwil, a nawet bezpośrednio przed imprezą. Dzięki temu, że nie musimy gotować wszystkich składników (za wyjątkiem jajek) możemy taką sałatkę warstwową zrobić naprawdę szybko. Wygląda bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje! Jestem pewna, że swoim wyglądem przyciągnie oko niejednego łasucha. 🙂 Gorąco polecam wypróbować mój przepis na sałatkę warstwową na nadchodzące święta Wielkanocne i nie tylko!
Składniki na Sałatkę warstwową:
- 3 jajka
- 1 puszka groszku (200 g)
- 1 puszka kukurydzy (160 g)
- 1 słoiczek selera konserwowego (300 g)
- 1 nieduża zielona papryka
- 1 mała biała cebula
- 100 g żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki warstwowej:
- Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8 minut). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, odlać wodę i zalać zimną wodą, ostukać skorupki jajek. Odstawić do przestudzenia. Zimne jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Białka pokroić w kostkę.
- Składniki sosu (tj. majonez, gęsty jogurt naturalny, chrzan) przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Groszek odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą. Wsypać na spód szklanej miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę.
- Seler odsączyć dokładnie z zalewy (można wycisnąć w dłoni), drobno posiekać i ułożyć na groszku.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przepłukać na sitku zimną wodą i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Posmarować połową sosu majonezowo-chrzanowego.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do sałatki. Posypać pokrojonymi białkami jajek.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sałatce. Posmarować resztą przygotowanego sosu.
- Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Posypać po sałatce.
- Żółtka jajek pokruszyć po wierzchu sałatki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i posypać wierzch sałatki warstwowej.
Pingback:Sałatka warstwowa z burakiem - Danka Pichci