Menu Zamknij

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa ładnie prezentuje się, jeżeli przygotujemy ją w wysokiej, szklanej misce. Wówczas widać wszystkie składniki, z których jest zrobiona. W moim przypadku są to warzywa w wiosennych barwach, czyli żółto-zielone, ale można do niej dodać też pokrojoną w kostkę szynkę. Taka sałatka warstwowa z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole, a także podczas wielu innych okazji. Przepis na sałatkę warstwową jest prosty i można ją przygotować w kilka chwil, a nawet bezpośrednio przed imprezą. Dzięki temu, że nie musimy gotować wszystkich składników (za wyjątkiem jajek) możemy taką sałatkę warstwową zrobić naprawdę szybko. Wygląda bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje! Jestem pewna, że swoim wyglądem przyciągnie oko niejednego łasucha. 🙂 Gorąco polecam wypróbować mój przepis na sałatkę warstwową na nadchodzące święta Wielkanocne i nie tylko!

Sałatka warstwowa

Składniki na Sałatkę warstwową:

  • 3 jajka
  • 1 puszka groszku (200 g)
  • 1 puszka kukurydzy (160 g)
  • 1 słoiczek selera konserwowego (300 g)
  • 1 nieduża zielona papryka
  • 1 mała biała cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka warstwowa

Przygotowanie Sałatki warstwowej:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8 minut). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, odlać wodę i zalać zimną wodą, ostukać skorupki jajek. Odstawić do przestudzenia. Zimne jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Białka pokroić w kostkę.
  2. Składniki sosu (tj. majonez, gęsty jogurt naturalny, chrzan) przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
  3. Groszek odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą. Wsypać na spód szklanej miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę.
  4. Seler odsączyć dokładnie z zalewy (można wycisnąć w dłoni), drobno posiekać i ułożyć na groszku.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przepłukać na sitku zimną wodą i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Posmarować połową sosu majonezowo-chrzanowego.
  6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do sałatki. Posypać pokrojonymi białkami jajek.
  7. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sałatce. Posmarować resztą przygotowanego sosu.
  8. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Posypać po sałatce.
  9. Żółtka jajek pokruszyć po wierzchu sałatki.
  10. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i posypać wierzch sałatki warstwowej.
Sałatka warstwowa
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka warstwowa z burakiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *