Napoleonka to ciasto złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożone kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem. Ja moją napoleonkę zrobiłam z gotowego ciasta, ponieważ tak jest szybciej, a poza tym nie próbowałam go jeszcze robić sama w domu. Inną wersję tego deseru można zrobić na herbatnikach lub krakersach i będzie też wyśmienite. Polecam to ciasto szczególnie osobom lubiącym puszysty krem budyniowy! 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 90 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
- 2 żółtka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Ciasto rozwinąć, przełożyć na blachę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec 15-20 minut. Ciasto wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Przekroić, aby powstały dwa placki.
2. Szklankę i 1/4 mleka wlać do garnka i wstawić na ogień. Dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąkami. Zmiksowaną masę jajeczną wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować około minuty. Odstawić do przestudzenia.
3. Letnią masę budyniową posmarować 1 płat ciasta i przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Cudownie prosta w wykonaniu,a mimo wszystko niebiansko smaczna…
Bardzo lubię napoleonkę…faktycznie dawno nie robiłam…
Jak należy go przeciąć na dwa placki tak ja na tort czy po prostu zrobić na pół?
po prostu na pół 😉
Pingback:Napoleonka na krakersach - Danka Pichci
U nas w Małopolsce to jest kremówka 😉