Menu Zamknij

Napoleonka

Napoleonka to ciasto złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożone kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem. Ja moją napoleonkę zrobiłam z gotowego ciasta, ponieważ tak jest szybciej, a poza tym nie próbowałam go jeszcze robić sama w domu. Inną wersję tego deseru można zrobić na herbatnikach lub krakersach i będzie też wyśmienite. Polecam to ciasto szczególnie osobom lubiącym puszysty krem budyniowy! 🙂

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 90 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
  • 2 żółtka
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
1. Ciasto rozwinąć, przełożyć na blachę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec 15-20 minut. Ciasto wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Przekroić, aby powstały dwa placki.
2. Szklankę i 1/4 mleka wlać do garnka i wstawić na ogień. Dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąkami. Zmiksowaną masę jajeczną wlewać powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować około minuty. Odstawić do przestudzenia.
3. Letnią masę budyniową posmarować 1 płat ciasta i przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Opublikowany wCiasta i desery

6 Komentarzy

  1. Pingback:Napoleonka na krakersach - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *