Jajka, obok szynki i babki są symbolem Świąt Wielkanocnych i nie może ich zabraknąć na żadnym stole świątecznym. Jedni lubią je na miękko, inni na twardo, jedni z majonezem, inni z ćwikłą. Tak więc sposobów na podanie jajek jest wiele. Jajka można też faszerować różnymi pastami. U mnie jest to pasta z szynką. Przygotowanie ich zajmie wam dosłownie kilka minut, a zostaną zjedzone z apetytem. Pomimo iż jajka zajadamy przez cały rok to te w okresie świątecznym smakują najlepiej.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 60 g szynki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 rzodkiewka do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Drobno posiekać lub rozgnieść widelcem.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki z żółtkami. Dodać majonez, musztardę, natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.
- W połówki jajek włożyć przygotowany farsz i udekorować plasterkami rzodkiewki.
Pingback:Jajka faszerowane burakami - Danka Pichci