Menu Zamknij

Jajka faszerowane szynką

Jajka, obok szynki i babki są symbolem Świąt Wielkanocnych i nie może ich zabraknąć na żadnym stole świątecznym. Jedni lubią je na miękko, inni na twardo, jedni z majonezem, inni z ćwikłą. Tak więc sposobów na podanie jajek jest wiele. Jajka można też faszerować różnymi pastami. U mnie jest to pasta z szynką. Przygotowanie ich zajmie wam dosłownie kilka minut, a zostaną zjedzone z apetytem. Pomimo iż jajka zajadamy przez cały rok to te w okresie świątecznym smakują najlepiej.

Jajka faszerowane szynką

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 60 g szynki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 rzodkiewka do dekoracji
Jajka faszerowane szynką

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Drobno posiekać lub rozgnieść widelcem.
  2. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki z żółtkami. Dodać majonez, musztardę, natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.
  3. W połówki jajek włożyć przygotowany farsz i udekorować plasterkami rzodkiewki.
Jajka faszerowane szynką
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Jajka faszerowane burakami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *