Menu Zamknij

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Przepisów na jajka faszerowane jest bardzo dużo, co sprawia, że za każdym razem smakują one inaczej. Jednak trudno wszystkim dogodzić, bo każdy lubi coś innego. Dlatego na święta Wielkanocne przygotowuję kilka wersji tego dania. Dla tych, co uwielbiają suszone pomidory to mam przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta. Taki sposób zrobienia jajek jest bardzo prosty i szybki, a ich smak rewelacyjny. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub kolację, albo przekąskę w ciągu dnia. Jeżeli macie suszone pomidory zawsze w lodówce (tak jak ja) to takie jajka zrobicie w mgnieniu oka. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami z dodatkiem sera feta zachwycą swoim smakiem nie tylko podczas świąt Wielkanocnych, ale przy każdej innej okazji. Taka przekąska świetnie prezentuje się na każdym stole i na pewno wielu osobom przypadnie do gustu.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki na Jajka faszerowane suszonymi pomidorami:

  • 2 jajka
  • 30 g sera feta
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz do smaku
  • kilka łodyżek szczypiorku
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Przygotowanie Jajek faszerowanych suszonymi pomidorami:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8-10 minut od momentu zagotowania wody w zależności od wielkości jajek). Zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę i zalać zimną, skorupki postukać i odstawić do wystygnięcia.
  2. Zimne jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Podusić widelcem. Połówki białek pozostawić do faszerowania.
  3. Pomidory suszone wyjąć z oliwy, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do żółtek. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do miseczki z żółtkami.
  4. Do miseczki dodać majonez, doprawić pieprzem i dokładnie przy pomocy widelca wymieszać. Soli nie dodaję, ponieważ ser feta jest już dość słony.
  5. Tak przygotowany farsz nałożyć na wydrążone białka jajek.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nim wcześniej nafaszerowane pastą jajka.
  7. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane burakami, a także na jajka faszerowane chrzanem.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Jajka faszerowane makrelą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *