Jajka w sosie tatarskim śmiało mogą konkurować z bardzo popularnymi i lubianymi jajkami w majonezie. Sos tatarski jest bardziej wyrazisty w smaku niż majonez, więc jajka w sosie tatarskim na pewno przypadną do gustu osobom lubiące ostrzejsze smaki. Jeżeli ktoś lubi to do sosu można też dodać pokrojone oliwki lub kapary. Jednym z głównych składników sosu tatarskiego są grzybki marynowane w zalewie octowej, mogą to być zarówno grzyby leśne lub pieczarki. Ja tym razem wykorzystałam te drugie. Ten sos możemy przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Będzie on też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju wędlin. Jajka natomiast najlepiej ugotować bezpośrednio przed podaniem i przekrojone ułożyć na półmisku z sosem. Takie jajka w sosie tatarskim to niezastąpiona przekąska na Wielkanocnym stole. Sprawdzą się również na każdym przyjęciu lub rodzinnej kolacji.
Składniki na Jajka w sosie tatarskim:
- 3 jajka
- 8 grzybków marynowanych (grzyby leśne lub pieczarki)
- 1 nieduża biała cebula
- 2 nieduże ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 12%
- pieprz do smaku
Przygotowanie Jajek w sosie tatarskim:
- Jajka przełożyć do garnka, wlać wodę tak, aby przykrywała całe jajka, dodać 1/4 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz, gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Zdjąć garnek z ognia, odlać gorącą wodę, zalać zimną wodą, skorupki postukać. Odstawić do wystudzenia.
- Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sos.
- Grzybki wyjąć z marynaty, dokładnie odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miseczki z ogórkami.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Do miseczki dodać chrzan, musztardę, śmietanę, umyty i posiekany szczypiorek, doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przygotowany sos rozsmarować na półmisku.
- Ostudzone jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na półmisku z sosem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
- Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Pingback:Sałatka z pieczarkami marynowanymi - Danka Pichci