Menu Zamknij

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim śmiało mogą konkurować z bardzo popularnymi i lubianymi jajkami w majonezie. Sos tatarski jest bardziej wyrazisty w smaku niż majonez, więc jajka w sosie tatarskim na pewno przypadną do gustu osobom lubiące ostrzejsze smaki. Jeżeli ktoś lubi to do sosu można też dodać pokrojone oliwki lub kapary. Jednym z głównych składników sosu tatarskiego są grzybki marynowane w zalewie octowej, mogą to być zarówno grzyby leśne lub pieczarki. Ja tym razem wykorzystałam te drugie. Ten sos możemy przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Będzie on też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju wędlin. Jajka natomiast najlepiej ugotować bezpośrednio przed podaniem i przekrojone ułożyć na półmisku z sosem. Takie jajka w sosie tatarskim to niezastąpiona przekąska na Wielkanocnym stole. Sprawdzą się również na każdym przyjęciu lub rodzinnej kolacji.

Jajka w sosie tatarskim

Składniki na Jajka w sosie tatarskim:

  • 3 jajka
  • 8 grzybków marynowanych (grzyby leśne lub pieczarki)
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%
  • pieprz do smaku
Jajka w sosie tatarskim

Przygotowanie Jajek w sosie tatarskim:

  1. Jajka przełożyć do garnka, wlać wodę tak, aby przykrywała całe jajka, dodać 1/4 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz, gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Zdjąć garnek z ognia, odlać gorącą wodę, zalać zimną wodą, skorupki postukać. Odstawić do wystudzenia.
  2. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sos.
  3. Grzybki wyjąć z marynaty, dokładnie odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miseczki z ogórkami.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
  5. Do miseczki dodać chrzan, musztardę, śmietanę, umyty i posiekany szczypiorek, doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przygotowany sos rozsmarować na półmisku.
  6. Ostudzone jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na półmisku z sosem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
  7. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Jajka w sosie tatarskim
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka z pieczarkami marynowanymi - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *