Strogonow drobiowy to szybsza i lżejsza wersja tej tradycyjnej potrawy z mięsa wołowego. Mięso drobiowe jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego gulasz w tej wersji jest tańszy i szybszy do zrobienia. Strogonow drobiowy to smaczne i sycące danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na obiad lub ciepłą kolację. Taka zupa gulaszowa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale dobra też będzie z ryżem lub ziemniakami. Jest to danie, które następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, dlatego warto zrobić większą ilość i mieć obiad na dwa dni. Zamiast filetu z piersi kurczaka można też strogonow drobiowy przygotować z mięsa z indyka i będzie też smaczny. Gulasz doprawiamy według własnego uznania, moi domownicy lubią wyraziste smaki, dlatego u mnie strogonow drobiowy jest z dodatkiem chili.
Składniki na Strogonow drobiowy:
- około 800 g filetu z piersi kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 nieduże ogórki kiszone
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- słodka i ostra papryka w proszku
- szczypta chili
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie Strogonowa drobiowego:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski lub niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski lub niedużą kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
- W większym garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka dodać pokrojone, zamarynowane mięso. Smażyć 4-5 minut, aż mięso lekko się przyrumieni. Następnie do garnka przełożyć pokrojone pieczarki, wymieszać. Smażyć na większym ogniu do odparowania płynów. Kolejno do garnka dodać pokrojoną paprykę. Wlać ciepły bulion. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, szczyptą chili. Wymieszać. Garnek przykryć i dusić około 8 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i kiszone ogórki. Wymieszać. Gotować około 2-3 minut. Dwie łyżki mąki rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody. Następnie zahartować kilkoma łyżkami gulaszu. Wymieszać i całość powoli wlewać do gotującego się gulaszu ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ponownie zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić, wymieszać. Kolejno garnek zdjąć z ognia.
- Polecam wypróbować przepis na gulasz z indyka.