Menu Zamknij

Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia

Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia to prosty deser na bazie ciemnych herbatników, kremu budyniowego i kajmaku. Słodycz kajmaku przełamują warstwy słonych krakersów. Ten deser zyskuje kokosowy smak przez dodanie do kremu budyniowego wiórków kokosowych. Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia ma jeden mankament, a mianowicie nie można go jeść zaraz po zrobieniu. Musi ono kilka godzin, a najlepiej całą noc spędzić w lodówce, dzięki czemu herbatniki oraz krakersy zmiękną i będzie je można łatwo pokroić. Natomiast zaletą ciasta Kokosowa Krówka jest to, że przygotowujemy je bez użycia piekarnika i nie musimy się obawiać, że biszkopt nam nie urośnie lub powstanie zakalec, itp. Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia jest smaczne, wilgotne, idealne na święta i inne imprezy rodzinne.

Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia

Składniki na blaszkę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 30×22 cm.

Składniki na Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia:

  • 200 g herbatników ciemnych
  • 1 opakowanie krakersów solonych (175 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40 g)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta Kokosowa Krówka bez pieczenia:

  1. Przygotowanie kremu budyniowego. Dwie szklanki mleka wlać do rondla, wstawić na gaz, dodać cukier i cukier wanilinowy. Zagotować, a w międzyczasie parę razy pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Do pozostałego mleka wsypać proszki budyniowe, dokładnie wymieszać i wlewać strumieniem do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć płomień i gotować około minuty, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami przestudzony budyń. Następnie odłożyć mikser, wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie wyłożyć warstwę herbatników. Rozsmarować połowę kremu budyniowego. Kolejno ułożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować masę kajmakową (gdyby była zbyt gęsta to uprzednio należy ją podgrzać w kąpieli wodnej). Przykryć kolejną warstwą krakersów. Na nich rozsmarować pozostały krem budyniowy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  4. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać łyżkę cukru pudru, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix i tężejącą śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
  5. Polecam wypróbować przepis na Ciasto Czekoladowa Krówka bez pieczenia.
Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia
Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

  1. Pingback:Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia - Danka Pichci

  2. Pingback:Ciasto Krówka Bananowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *