Menu Zamknij

Zapiekanka z zupek chińskich

Zupki chińskie mają grono zwolenników, jak i przeciwników. Osobiście nie jestem ich fanką, ale czasami po nie sięgam. Tym razem zupka chińska posłużyła mi do przygotowania zapiekanki. Zapiekanka z zupek chińskich jest bardzo smaczna i raz kiedyś można sobie na nią pozwolić. Do zrobienia tego dania wykorzystałam makaron z zupki chińskiej oraz załączone przyprawy. Ponadto w zapiekance znalazły się jeszcze: filet z piersi kurczaka, ogórki konserwowe, czerwona papryka i cebula oraz sos majonezowo-ketchupowy. Można też dodać kilka łyżek kukurydzy konserwowej. Jak większość tego typu dań, tak też i zapiekanka z zupek chińskich przed włożeniem do piekarnika posypana jest startym żółtym serem. W zależności od tego, jakiej użyjemy zupki (ostrej czy łagodnej), taki też będzie miała smak zapiekanka z zupek chińskich.

Zapiekanka z zupek chińskich

Składniki na Zapiekankę z zupek chińskich:

  • 2 zupki chińskie
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
Zapiekanka z zupek chińskich

Przygotowanie Zapiekanki z zupek chińskich:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać łyżeczkę przyprawy do gyrosa, wymieszać.
  2. Makaron z zupek chińskich pokruszyć na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić do napęcznienia.
  3. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  4. Składniki sosu (tj. majonez i ketchup) przełożyć do miseczki, wsypać przyprawy od zupek chińskich. Całość wymieszać do połączenia składników.
  5. Makaron odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do makaronu dodać 2 łyżki sosu, połowę sera i wymieszać.
  6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć zamarynowane mięso. Smażyć około 5 minut do zrumienienia z każdej strony. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia z makaronem.
  7. Do naczynia dodać pokrojone warzywa, wyrównać, posmarować resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego sera.
  8. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i zapiekać około 20 minut.
Zapiekanka z zupek chińskich
Zapiekanka z zupek chińskich
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *