Menu Zamknij

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Różnego rodzaju zapiekanki to dobry sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Najpopularniejsze z nich to zapiekanki makaronowe. U mnie dzisiaj zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami. Do jej zrobienia wykorzystałam makaron pszenny w kształcie świderek, ale mogą to być też muszelki, kolanka, rurki, itp. Najlepiej, aby był on niezbyt duży. Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Do jej zrobienia możemy użyć dowolnej szynki. Może to być też kilka gatunków wędliny, które akurat zalegają nam w lodówce. Bardzo często tego typu dania zapiekamy z sosem beszamelowym, ale zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami jest z sosem pomidorowym. To danie możemy urozmaicić dodając na przykład paprykę lub cukinię. Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami to danie, które można ponownie odgrzać na patelni lub w piekarniku (ale tym razem naczynie należy przykryć).

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Składniki na Zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami:

  • 250 g makaronu
  • 300 g szynki gotowanej wędzonej
  • 200 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g żółtego sera
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Przygotowanie Zapiekanki makaronowej z szynką i pieczarkami:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzić na sitku.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki. Wymieszać, smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego ugotowany makaron. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia z makaronem.
  4. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Połowę sera przełożyć do naczynia z makaronem. Wymieszać.
  5. Passatę pomidorową przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz. Dodać przyprawy (sól, pieprz, cukier, ostrą i słodką paprykę w proszku). Śmietankę przelać do szklanki, dodać 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującej się passaty. Sos zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przygotowany sos przelać do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym, startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i zapiekać około 20 minut
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *