Różnego rodzaju zapiekanki to dobry sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Najpopularniejsze z nich to zapiekanki makaronowe. U mnie dzisiaj zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami. Do jej zrobienia wykorzystałam makaron pszenny w kształcie świderek, ale mogą to być też muszelki, kolanka, rurki, itp. Najlepiej, aby był on niezbyt duży. Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Do jej zrobienia możemy użyć dowolnej szynki. Może to być też kilka gatunków wędliny, które akurat zalegają nam w lodówce. Bardzo często tego typu dania zapiekamy z sosem beszamelowym, ale zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami jest z sosem pomidorowym. To danie możemy urozmaicić dodając na przykład paprykę lub cukinię. Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami to danie, które można ponownie odgrzać na patelni lub w piekarniku (ale tym razem naczynie należy przykryć).

Składniki na Zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami:
- 250 g makaronu
- 300 g szynki gotowanej wędzonej
- 200 g pieczarek
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 130 g żółtego sera
- 500 ml passaty pomidorowej
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła

Przygotowanie Zapiekanki makaronowej z szynką i pieczarkami:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzić na sitku.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki. Wymieszać, smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego ugotowany makaron. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia z makaronem.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Połowę sera przełożyć do naczynia z makaronem. Wymieszać.
- Passatę pomidorową przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz. Dodać przyprawy (sól, pieprz, cukier, ostrą i słodką paprykę w proszku). Śmietankę przelać do szklanki, dodać 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującej się passaty. Sos zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przygotowany sos przelać do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym, startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i zapiekać około 20 minut



Bardzo dobra