Menu Zamknij

Karkówka po zbójnicku

Karkówka po zbójnicku to danie dla osób lubiących zjeść coś konkretnego, czyli kawałek soczystego mięsa. Mięciutka i krucha karkówka po zbójnicku zapiekana w aromatycznym sosie to potrawa idealna na rodzinny obiad lub na ciepłą kolację imprezową. Dodatek pieczarek, papryki i ogórków konserwowych wzbogaca smak dania. Karkówka to gatunek mięsa przerośnięty tłuszczem i w zależności, ile tego tłuszczu będzie w mięsie to potrawa wyjdzie bardziej lub mniej tłusta. Dlatego jeżeli chcemy, aby karkówka po zbójnicku nie była zbyt tłusta to warto wybrać mięso chudsze. Kruche i aromatyczne mięso duszone z pieczarkami i papryką w wyrazistym sosie pomidorowym to danie, któremu trudno się oprzeć. Taką karkówkę po zbójnicku możemy podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Karkówka po zbójnicku

Składniki na Karkówkę po zbójnicku:

  • około 1 kg karkówki bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 4-5 niedużych ogórków konserwowych
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Karkówka po zbójnicku

Przygotowanie Karkówki po zbójnicku:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażyć każdy kawałek mięsa z obu stron na złoty kolor. Podsmażone mięso ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego.
  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub paski. Przełożyć do naczynia z mięsem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do karkówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w grubsze paski, dodać do pozostałych składników.
  3. Składniki zalewy (tj. woda, ostra musztarda, koncentrat, ketchup pikantny, cukier i sól) umieścić w słoiku lub miseczce, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowaną zalewą polać zawartość naczynia żaroodpornego.
  4. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 1,5-2 godziny.
  5. Polecam wypróbować przepis na karkówkę po cygańsku.
Karkówka po zbójnicku
Karkówka po zbójnicku
Karkówka po zbójnicku
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *