Menu Zamknij

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to oprócz podstawowego tuńczyka i ryżu jeszcze kilka prostych składników. Jak to zwykle bywa przy takich daniach, trzeba wszystko pokroić w kostkę, dodać majonez, doprawić i wymieszać. Taka sałatka ryżowa z tuńczykiem jest bardzo szybka do zrobienia ze względu na niedużą ilość składników do pokrojenia. Dodatkowo w trakcie gotowania ryżu możemy przygotować i pokroić pozostałe składniki. Do sałatki można też dodać ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Z podanych produktów otrzymamy niewielką ilość sałatki, którą warto zrobić na rodzinną kolację lub na inną okazję. Pomimo, że nie przepadam za tym gatunkiem ryb to sałatka ryżowa z tuńczykiem mi zasmakowała. Podany przepis jest prosty, a sałatka ryżowa z tuńczykiem smakuje wybornie.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki na Sałatkę ryżową z tuńczykiem:

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g, a 140 g po odsączeniu)
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki (może być również żółta lub pomarańczowa)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przygotowanie Sałatki ryżowej z tuńczykiem:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Dobrze odsączyć, pozostawić do ostudzenia. Następnie przesypać do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki z ryżem.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki.
  6. Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem, dodać do pozostałych składników.
  7. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do miski ze składnikami na sałatkę.
  8. Do miseczki dodać majonez, doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbować i ewentualnie doprawić. Miseczkę z sałatką przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  9. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z kurczakiem i warzywami.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *