Menu Zamknij

Karkówka po cygańsku

Karkówka to niewątpliwie mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania jednogarnkowe, a moim hitem jest karkówka z pieczarkami (przepis). Dzisiejsza wersja jest trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! 🙂


Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 350 g pieczarek
  • 500 g marchwi
  • 4 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, papryka wędzona w proszku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:
1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Marchew obrać, pokroić w plastry. Wrzucić do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do marchwi.
4. Karkówkę wyjąć, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać po karkówce.
6. Ogórki pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia.
7. Na patelnię wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego.
8. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5-2 godziny, aż warzywa zmiękną.
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

11 Komentarzy

  1. Pingback:Karkówka po zbójnicku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *