Karkówka to niewątpliwie mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania jednogarnkowe, a moim hitem jest karkówka z pieczarkami (przepis). Dzisiejsza wersja jest trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! 🙂
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 350 g pieczarek
- 500 g marchwi
- 4 cebule
- 3-4 ogórki kiszone
- sól, pieprz, papryka wędzona w proszku
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Sos:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Marchew obrać, pokroić w plastry. Wrzucić do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do marchwi.
4. Karkówkę wyjąć, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać po karkówce.
6. Ogórki pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia.
7. Na patelnię wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego.
8. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5-2 godziny, aż warzywa zmiękną.
bardzo fajne danie
Coś pysznego. Robiłem na święta i zrobię na sylwestra. Niebo w gebie
własnie biorę się za nią
Sam cukier, te danie jest tak słodkie że nie da się go jeść. Powinno być pół łyżki cukru a nie dwie.
Bardzo dobre danie �� polecam
To dodaj….każdy ma swoje smaki.
Czy można dodać mniej cukru? Np jedną łyżkę?
tak
Pingback:Karkówka po zbójnicku - Danka Pichci
ja mam pytanie jakie inne mieso mozna uzyc zamiast karkówki
łopatkę albo schab, może być też szynka
Pingback:Karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej - Danka Pichci
Czym można zastąpić ocet winny?
sokiem z cytryny – 2 łyżki lub można pominąć