Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami są smaczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i w 30 minut mamy gotowy obiad. Wszyscy lubimy naleśniki, a niektórzy z nas znają je tylko w wersji na słodko, czyli z dżemem, serem lub nutellą. Jednak te placki można też podawać w wersji wytrawnej, na przykład z porem lub młodą kapustą. Ja dzisiaj przygotowałam naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Połączenie tych dwóch składników jest bardzo smaczne i można je wykorzystać do zapiekanek lub jako farsz do pierogów. Sam szpinak nie ma wyraźnego smaku, jednak jako składnik wielu dań sprawdza się znakomicie, a ponadto jest niskokaloryczny. Takie naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to pomysł na prosty i sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki na Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami:
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 140 g sera feta
- 400 g rozdrobnionego szpinaku
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Naleśników ze szpinakiem i pieczarkami:
- Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Kolejno na patelnię dodać szpinak (jeżeli mamy w liściach to pokroić), pokruszony ser feta i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania płynów, aż farsz będzie gęsty. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia.
- Do miski wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli, chwilę zmiksować, dodać mleko, olej rzepakowy i partiami sypać mąkę pszenną. Miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Odłożyć mikser i ciasto odłożyć na 15 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i wlać nabierką porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Usmażone naleśniki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Na usmażone naleśniki nakładać porcję farszu szpinakowego i zaginając boki do środka zawijać w rulon – jak krokiety.
- Zawinięte naleśniki ponownie przełożyć na ciepłą patelnię i lekko podsmażyć.
jeśli chodzi o naleśniki to jeszcze 2 szklanki wody najlepiej gazowanej,olej do ciasta-nie daję na patelnię-patelnia do naleśników.Ale na pewno wykorzystam.
Pingback:Makaron ze szpinakiem - Danka Pichci