Menu Zamknij

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami są smaczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i w 30 minut mamy gotowy obiad. Wszyscy lubimy naleśniki, a niektórzy z nas znają je tylko w wersji na słodko, czyli z dżemem, serem lub nutellą. Jednak te placki można też podawać w wersji wytrawnej, na przykład z porem lub młodą kapustą. Ja dzisiaj przygotowałam naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Połączenie tych dwóch składników jest bardzo smaczne i można je wykorzystać do zapiekanek lub jako farsz do pierogów. Sam szpinak nie ma wyraźnego smaku, jednak jako składnik wielu dań sprawdza się znakomicie, a ponadto jest niskokaloryczny. Takie naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to pomysł na prosty i sycący obiad dla całej rodziny.

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki na Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami:

  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 140 g sera feta
  • 400 g rozdrobnionego szpinaku
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Przygotowanie Naleśników ze szpinakiem i pieczarkami:

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Kolejno na patelnię dodać szpinak (jeżeli mamy w liściach to pokroić), pokruszony ser feta i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania płynów, aż farsz będzie gęsty. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia.
  3. Do miski wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli, chwilę zmiksować, dodać mleko, olej rzepakowy i partiami sypać mąkę pszenną. Miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Odłożyć mikser i ciasto odłożyć na 15 minut, aby odpoczęło.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i wlać nabierką porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Usmażone naleśniki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na usmażone naleśniki nakładać porcję farszu szpinakowego i zaginając boki do środka zawijać w rulon – jak krokiety.
  6. Zawinięte naleśniki ponownie przełożyć na ciepłą patelnię i lekko podsmażyć.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. ola

    jeśli chodzi o naleśniki to jeszcze 2 szklanki wody najlepiej gazowanej,olej do ciasta-nie daję na patelnię-patelnia do naleśników.Ale na pewno wykorzystam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *