Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania makaronowe, ponieważ są stosunkowo proste i szybkie do przygotowania. Można je podać z ulubionym sosem i z pewnością będzie pyszne. Dzisiaj moją propozycją jest makaron ze szpinakiem i pieczarkami. Danie to nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, każdemu na pewno się uda. Ponadto jest bardzo smaczne i gdy nie mam pomysłu na obiad to właśnie przyrządzam taką potrawę. 🙂
- 500g szpinaku świeżego
- 200g pieczarek
- 400g makaronu pastani pappardelle
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 330ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć. Szpinak umyć i osuszyć, dodać do pieczarek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Następnie zalać śmietanką, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Chwilę jeszcze dusić na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do szpinaku i wymieszać.
Mi makaron można zawsze dać do jedzenia, a jak jeszcze jest ze szpinakiem to jestem zachwycona.
Pingback:Tortellini w sosie szpinakowym - Danka Pichci