Menu Zamknij

Makaron ze szpinakiem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania makaronowe, ponieważ są stosunkowo proste i szybkie do przygotowania. Można je podać z ulubionym sosem i z pewnością będzie pyszne. Dzisiaj moją propozycją jest makaron ze szpinakiem i pieczarkami. Danie to nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, każdemu na pewno się uda. Ponadto jest bardzo smaczne i gdy nie mam pomysłu na obiad to właśnie przyrządzam taką potrawę. 🙂

Składniki:

  • 500g szpinaku świeżego
  • 200g pieczarek
  • 400g makaronu pastani pappardelle
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 330ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć. Szpinak umyć i osuszyć, dodać do pieczarek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Następnie zalać śmietanką, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Chwilę jeszcze dusić na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do szpinaku i wymieszać.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Tortellini w sosie szpinakowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *