Menu Zamknij

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to bardzo prosty przepis na błyskawiczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy tylko kilku podstawowych, ogólnodostępnych składników. Ja mrożony szpinak zawsze mam w zamrażarce, a makaron, cebulę, czosnek i śmietankę też przeważnie mam w domu. Makaron ze szpinakiem to inaczej szpinak w sosie śmietanowym z makaronem. W moim przypadku jest to makaron spaghetti, ale można go zamienić na inny ulubiony. Na przykład penne, tagliatelle, itp. Robiąc makaron ze szpinakiem w okresie letnim możemy wykorzystać szpinak świeży, natomiast jeżeli korzystamy ze szpinaku mrożonego to lepiej, aby były to liście mrożone w całości, a nie rozdrobnione. Makaron ze szpinakiem robi się bardzo szybko, ponieważ w tym samym czasie, kiedy gotuje się makaron, robimy sos szpinakowy i w ciągu 20-30 minut mamy gotowy obiad. Tak więc przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem takiego obiadu. Makaron ze szpinakiem przed podaniem można dodatkowo posypać startym żółtym serem – idealnie sprawdzi się tu parmezan, ale może też być każdy inny żółty ser. Sos szpinakowy powinien być wyrazisty w smaku, dlatego ja daję dość dużo czosnku i doprawiam sporą ilością pieprzu, lecz każdy powinien te ilości dopasować do swoich upodobań smakowych.

Makaron ze szpinakiem

Składniki na Makaron ze szpinakiem:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Makaron ze szpinakiem

Przygotowanie Makaronu ze szpinakiem:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać szpinak. Powoli smażyć do rozmrożenia szpinaku. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i poddusić 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia.
  3. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron. Wymieszać.
  4. Przed podaniem makaron ze szpinakiem można posypać startym żółtym serem.
  5. Polecam wypróbować przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami.
Makaron ze szpinakiem
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *