Kapsalon to znany, holenderski fast-food, który przygotowuje się z takich samych składników, jak tradycyjnego kebaba. Różnica polega na tym, że kebaba podaje się w bułce lub tortilli, a kapsalon to forma zapiekanki. Mamy tu chrupiące frytki, aromatyczne mięso oraz sałatę i świeże warzywa. Taką zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym. Kapsalon to danie, które możemy przygotować w jednym, większym naczyniu żaroodpornym (ja tak zrobiłam) lub użyć tradycyjnych foremek aluminiowych, mogą to też być mniejsze foremki metalowe, szklane lub ceramiczne. Do zrobienia kapsalona wykorzystałam frytki ze sklepu, ale można je zrobić też samodzielnie. Kapsalon to pomysł na pyszny obiad lub kolację. To danie można też przygotować na spotkanie ze znajomymi. W takim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie kapsalon zrobiony w mniejszych foremkach tak, aby z gości miał swoją porcję.
Składniki na Kapsalon:
- 500 g frytek
- około 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 nieduży zielony ogórek
- kawałek czerwonej papryki
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- kilka pomidorków koktajlowych lub 1 większy pomidor
- 100 g żółtego sera
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Do podania:
- sos czosnkowy
Przygotowanie Kapsalonu:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w niedużą kostkę lub paski. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa. Dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć, odstawić na 15 minut.
- Frytki upiec w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać zamarynowane mięso i usmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Upieczone frytki wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego lub foremek aluminiowych. Następnie dodać podsmażone mięso z kurczaka. Całość posypać startym żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 5-8 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Naczynie wyjąć z piekarnika.
- Majonez i ketchup umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Powstałym sosem posmarować wierzch zapiekanki.
- Liście sałaty postrzępić na wierzch zapiekanki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, rozłożyć na sałacie. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Poukładać na zapiekance. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paski lub kostkę. Posypać po zapiekance. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na pół lub ćwiartki. Poukładać na zapiekance. Całość posypać odsączoną kukurydzą. Zapiekankę podawać polaną sosem czosnkowym lub ketchupem.
- Polecam wypróbować przepis na czosndogi.