Menu Zamknij

Naleśniki z porem

Naleśniki z porem to ciekawy pomysł na smaczny i bezmięsny obiad. Tego typu dania pojawiają się w mojej kuchni dość często. Jest to dobry pomysł na obiad, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na jego przygotowanie lub po prostu, kiedy brak pomysłu na to, co ugotować. Oczywiście najprostszy sposób na podanie naleśników to posmarowanie ich dżemem lub nutellą, ale u mnie zdarza się to bardzo rzadko. Za każdym razem staram się czymś zaskoczyć moją rodzinkę i przygotować do naleśników różne nadzienia. Tak też powstały naleśniki z porem. Domownicy byli mile zaskoczeni takim obiadem i zajadali naleśniki z porem, aż im się uszy trzęsły. 😉 Jeżeli chcemy, aby przygotowanie naleśników z porem było szybsze to proponuję farsz przygotować dzień wcześniej.

Naleśniki z porem

Składniki na Naleśniki z porem:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 400 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Naleśniki z porem

Przygotowanie Naleśników z porem:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce. Zmiksować na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić na 10-15 minut.
  2. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć, dodać pokrojonego pora i chwilę podsmażyć, aż warzywa zmniejszą swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i dodać 2 łyżki śmietany oraz starty, żółty ser. Wymieszać i smażyć do momentu, aż ser się rozpuści. Patelnię zdjąć z ognia
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przy pomocy nabierki wlać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu, brzegi założyć do środka i zwinąć w rulon. Na patelni ponownie rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć zwinięte naleśniki układając miejscem sklejenia na spód patelni.
  6. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem i pieczarkami.
Naleśniki z porem
Naleśniki z porem
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

  1. Pingback:Naleśniki z młodą kapustą - Danka Pichci

  2. Pingback:Naleśniki z cukinią i marchewką - Danka Pichci

  3. Pingback:Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *