Na moim blogu znajduje się już kilka przepisów na naleśniki wytrawne, które bardzo smakują moim domownikom. Są to między innymi naleśniki z porem lub z farszem z młodej kapusty. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne naleśniki z cukinią i marchewką. Jak już kilkakrotnie wspomniałam, to warzywo mam z własnego ogrodu, więc muszę jakoś wykorzystać jego nadmiar, więc padło na naleśniki z cukinią. Do farszu, oprócz tytułowego warzywa, dodałam też marchewkę i kawałek pora, a całość doprawiłam papryczką chili (może być w proszku), aby danie miało bardziej wyrazisty smak. Naleśniki z cukinią i marchewką to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny, a takie danie możemy przygotowywać przez cały rok.
Składniki na Naleśniki z cukinią i marchewką:
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mleka lub 2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
- 2 młode cukinie (około 500 g)
- 2 średnie marchewki
- kawałek pora (100 g)
- 1/2 papryczki chili
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Naleśników z cukinią i marchewką
- Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, wlać mleko i wsypać mąkę pszenną. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto odstawić na 15-20 minut.
- Cukinie umyć, osuszyć, odkroić końcówki, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z cukinią.
- Por umyć, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojony por, chwilę podsmażyć. Następnie dodać potartą cukinię i marchewkę, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć około 6-7 minut cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Do warzyw dodać starty żółty ser. Pomieszać i smażyć do momentu roztopienia sera. Patelnię zdjąć z ognia i farsz pozostawić do lekkiego przestudzenia.
- Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i nabierką wlać porcje ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Postępować tak do wyczerpania ciasta.
- Na brzegu każdego naleśnika wyłożyć 2 łyżki farszu i zawijać jak krokiety jak na załączonym zdjęciu. W taki sposób zawinąć wszystkie naleśniki. Ponownie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ponownie podsmażyć zawinięte naleśniki układając miejscem łączenia do dołu.
Bardzo dobre naleśniczki, farsz znakomity.
Smaczne pyszne te naleśniki
Fajnie byłoby napisać na ile porcji lub naleśników jest przepis.
około 8
Uwielbiam te nalesniki ??
Farsz poezja bardzo smaczne
Naleśniki wspaniałe , do ciasta daje więcej mleka. A farsz poezja?
Przepyszne polecam
Farsz wyszedł mi za ostry , ale bardzo dobry
jaka jest kaloryczność jednego naleśnika?
Niestety nie liczę kaloryczności dodawanych przeze mnie przepisów