Menu Zamknij

Naleśniki z porem i pieczarkami

Kto z nas nie lubi naleśników? 😉 Każdy na pewno nie raz już je smażył i jadł. Robimy je na różne sposoby: na słodko z owocami czy serem lub wytrawne. Moje dzisiejsze naleśniki można zaliczyć do tej drugiej grupy. Farsz do nich przygotowałam z pora i pieczarek. Sprawdzą się one jako danie obiadowe na piątek i nie tylko.

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 300 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 200 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera tartego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
1. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia.
2. Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na niskich obrotach do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Odstawić na 10-15 minut.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nabierką lać porcje ciasta i smażyć z obu stron.
4. Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki farszu, posypać startym serem i zwijać naleśniki (brzegi założyć do środka, a następnie zwinąć w rulon).
5. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć zawinięte naleśniki z każdej strony na złoty kolor.

Opublikowany wObiad

17 Komentarzy

  1. Ala

    Ja robię takie kopertki na święta, zamiast śmietany po wystygnięciu pieczarek z porem mieszam farsz z majonezem i serem, obtaczam w jajku i bułce tartej i obsmażam. Też pycha i polecam. Można mrozić przed smażeniem w jajku.

  2. Pingback:Naleśniki z porem - Danka Pichci

    • Najka

      Zrobilam dzisiaj. Smakowały nam nawet bardzo.
      Sos musi być dobrze doprawiony solą i pieprzem. Każdy ma swój smak. No trzeba też wziąć pod uwagę to, jak słony mamy ser żółty.

  3. Pingback:Naleśniki po meksykańsku - Danka Pichci

  4. Pingback:Naleśniki z porem i kiełbasą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *