Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Farsz:
- 300 g pora (biała i jasnozielona część)
- 200 g pieczarek
- 200 g żółtego sera tartego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia.
2. Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na niskich obrotach do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Odstawić na 10-15 minut.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nabierką lać porcje ciasta i smażyć z obu stron.
4. Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki farszu, posypać startym serem i zwijać naleśniki (brzegi założyć do środka, a następnie zwinąć w rulon).
5. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć zawinięte naleśniki z każdej strony na złoty kolor.
Bardzo dobre!
Dziś będę robić mam nadzieję ze będą smakowac tak jak wygladaja
Bardzo dobre!! Nastepnym razem musze dodac wiecej soli i podac z sosem czosnkowym. Bedzie tez pyszne.
Ja robię takie kopertki na święta, zamiast śmietany po wystygnięciu pieczarek z porem mieszam farsz z majonezem i serem, obtaczam w jajku i bułce tartej i obsmażam. Też pycha i polecam. Można mrozić przed smażeniem w jajku.
Pingback:Naleśniki z porem - Danka Pichci
pyszne,mniam
Nalesniku usmazone ,farsz zrobiony,zaraz bede zwijac krokiety.
Zrobilam dzisiaj. Smakowały nam nawet bardzo.
Sos musi być dobrze doprawiony solą i pieprzem. Każdy ma swój smak. No trzeba też wziąć pod uwagę to, jak słony mamy ser żółty.
Akurat robię, ślinka cienkie na sam smak
Musze spróbować wygląda mega🤤
Ja robię z miksem warzywnym pokrojonym w małą kosteczkę plus tarty ser później jak krokiety w jajku i bułce pycha
Pingback:Naleśniki po meksykańsku - Danka Pichci
Czy ser żółty, kiedy naleśniki wystygną, jest twardy? Czy nie przeszkadza fakt wystygnięcia?
naleśniki posypujemy serem przed zawinięciem, więc po wystygnięciu nie jest on twardy
Powiem tak są wyśmienite. Jeszcze je trochę przyprawiam na pikantnie. Polecam przepis robię już kolejny raz 😊
Pyszne polecam 🙂
Pingback:Naleśniki z porem i kiełbasą - Danka Pichci