Menu Zamknij

Naleśniki z młodą kapustą

Naleśniki z młodą kapustą to kolejna moja propozycja na ciekawy i smaczny sposób podania tych cienkich, smażonych placków. Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo i warto z niego korzystać, póki trwa na nie sezon. W mojej kuchni sięgam po młodą kapustę bardzo często i robię z niej surówki, ale też inne dania. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z farszem z młodej kapusty. Do farszu dodałam boczek wędzony, który świetnie komponuje się z tym warzywem i podkreśla smak całej potrawy. Naleśniki z młodą kapustą to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Aby zrobienie takiej potrawy było szybkie to farsz można zrobić dzień wcześniej. Poniższy przepis na naleśniki z młodą kapustą jest bardzo prosty i każdy powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem.

Naleśniki z młodą kapustą

Składniki na Naleśniki z młodą kapustą:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz z młodej kapusty:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 100 g boczku wędzonego
  • kawałek pora (jasna część, około 10 cm)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Naleśniki z młodą kapustą

Przygotowanie Naleśników z młodą kapustą:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, pozostawić głąb i przełożyć do garnka. Wlać szklankę gorącej wody. Garnek wstawić na gaz i kapustę zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, a kapustę przelać na durszlak w celu odsączenia z nadmiaru wody. Następnie przełożyć ponownie do garnka.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Pora opłukać, pokroić w półplasterki.
  3. Boczek przełożyć na patelnię, wstawić na gaz i smażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojonego pora, chwilę podsmażyć i zawartość patelni przełożyć do kapusty.
  4. Garnek z kapustą wstawić na gaz i podgrzewać na niewielkim ogniu.
  5. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki pszennej, zrobić zasmażkę (nie rumienić). Patelnię zdjąć z ognia, zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody (około 3 łyżek), następnie przełożyć do kapusty. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia.
  6. Do miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę pszenną, 1/4 łyżeczki soli i przy pomocy miksera zmiksować na niskich obrotach na jednolite ciasto (tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na 15 minut.
  7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Na brzeg każdego naleśnika nałożyć porcję farszu, boki zawinąć do środka i zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki ponownie ułożyć na patelni (miejscem zwinięcia na spód). Na wierzchu rozsmarować łyżkę masła. Patelnię z naleśnikami wstawić na gaz i podsmażyć z każdej strony do zrumienienia.
  8. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem.
Naleśniki z młodą kapustą
Naleśniki z młodą kapustą

Opublikowany wObiad

3 Komentarze

  1. Pingback:Naleśniki z cukinią i marchewką - Danka Pichci

  2. Pingback:Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - Danka Pichci

  3. Pingback:Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *