Drobiowe kotlety siekane z piekarnika są uniwersalne – sprawdzą się na każdą okazję: obiad, kolację czy różnego rodzaju przyjęcia. Przez to, że są pieczone w piekarniku to nie nasiąkają tłuszczem, więc są chudsze i zdrowsze od tych z patelni. Przygotowując drobiowe kotlety siekane z piekarnika na obiad możemy je podać z ziemniakami i surówką, natomiast jeżeli na imprezę to najlepiej będą smakowały z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Warto dodać, że smakują one zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc na przyjęcie jako przekąska będą w sam raz. Takie drobiowe kotlety siekane z piekarnika robi się szybko i z ogólnodostępnych składników. U mnie jest to między innymi marchewka i papryka, ale przepis na drobiowe kotlety siekane z piekarnika można zmienić i dodać inne warzywa, np. por, szczypiorek, kukurydzę – możliwości jest wiele. 😉 Takie pieczone kotlety są bardzo smaczne, soczyste, przepadają za nimi dzieci, a dorośli też zjedzą je ze smakiem.
Składniki na Drobiowe kotlety siekane z piekarnika:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 100 g żółtego sera
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża marchewka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- olej rzepakowy
Przygotowanie Drobiowych kotletów siekanych z piekarnika:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do większej miski.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z mięsem.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do miski z kurczakiem.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.
- Do miski wbić jajko, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, mąkę pszenną, przyprawy (sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku). Zetrzeć ser na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego i łyżką nakładać porcje masy mięsno-warzywnej formując nieduże płaskie kotlety.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15 minut, następnie kotleciki przewrócić i zapiekać kolejne 15 minut.
- Polecam wypróbować przepis na smażone drobiowe kotlety siekane.
Czy można użyć mielonego mięsa?
można 🙂
Czy można zamiast drobiowego użyć mięso wieprzowe?
tak
Czy można majonez zastąpić jogurtem naturalnym?
można spróbować
Pingback:Drobiowe kotlety siekane z cukinią - Danka Pichci
Ile kotlecików wychodzi z jednej porcji?
około 10-12
Robiłam te kotleciki wszystkim bardzo smakowały,nawet dzieci były zachwycone, Polecam