Menu Zamknij

Drobiowe kotlety siekane z piekarnika

Drobiowe kotlety siekane z piekarnika są uniwersalne – sprawdzą się na każdą okazję: obiad, kolację czy różnego rodzaju przyjęcia. Przez to, że są pieczone w piekarniku to nie nasiąkają tłuszczem, więc są chudsze i zdrowsze od tych z patelni. Przygotowując drobiowe kotlety siekane z piekarnika na obiad możemy je podać z ziemniakami i surówką, natomiast jeżeli na imprezę to najlepiej będą smakowały z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Warto dodać, że smakują one zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc na przyjęcie jako przekąska będą w sam raz. Takie drobiowe kotlety siekane z piekarnika robi się szybko i z ogólnodostępnych składników. U mnie jest to między innymi marchewka i papryka, ale przepis na drobiowe kotlety siekane z piekarnika można zmienić i dodać inne warzywa, np. por, szczypiorek, kukurydzę – możliwości jest wiele. 😉 Takie pieczone kotlety są bardzo smaczne, soczyste, przepadają za nimi dzieci, a dorośli też zjedzą je ze smakiem.

Drobiowe kotlety siekane z piekarnika

Składniki na Drobiowe kotlety siekane z piekarnika:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • olej rzepakowy
Drobiowe kotlety siekane z piekarnika

Przygotowanie Drobiowych kotletów siekanych z piekarnika:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do większej miski.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z mięsem.
  3. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do miski z kurczakiem.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.
  5. Do miski wbić jajko, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, mąkę pszenną, przyprawy (sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku). Zetrzeć ser na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego i łyżką nakładać porcje masy mięsno-warzywnej formując nieduże płaskie kotlety.
  7. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15 minut, następnie kotleciki przewrócić i zapiekać kolejne 15 minut.
  8. Polecam wypróbować przepis na smażone drobiowe kotlety siekane.
Drobiowe kotlety siekane z piekarnika
Drobiowe kotlety siekane z piekarnika
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

10 Komentarzy

  1. Pingback:Drobiowe kotlety siekane z cukinią - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *