Menu Zamknij

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta to jedno z niewielu warzyw, które nie są dostępne przez cały rok. Dlatego kiedy tylko na wiosnę pojawi się ona w sklepach czy na straganach zaraz po nią sięgam. Z takiej młodej główki przygotowuję pyszne surówki (nasza ulubiona to ta z selerem), ale też dania na ciepło. Z racji tego, że jesteśmy również smakoszami pieczarek to dzisiaj mam przepis na młodą kapustę zasmażaną z pieczarkami. Oprócz pieczarek, do tego dania dodałam koperek, który całości nadaje charakterystycznego smaku. Młoda kapusta z pieczarkami jest prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ to warzywo jest bardzo miękkie i kruche oraz nie wymaga długiego gotowania. Tak przygotowana kapusta to idealny dodatek do drugiego dania obiadowego. W towarzystwie schabowego i nie tylko młoda kapusta z pieczarkami smakuje wyśmienicie. Jeżeli zainspirował was mój przepis to gorąco polecam przygotować młodą kapustę z pieczarkami.

Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami

Składniki na Młodą kapustę z pieczarkami:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami

Przygotowanie Młodej kapusty z pieczarkami:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, pokroić niezbyt drobno, pozostawić głąb. Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka. Wlać szklankę gorącej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i liść laurowy. Garnek wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Parę razy pomieszać.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć do momentu odparowania płynów. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Podsmażone pieczarki przełożyć do gotującej się kapusty. Wymieszać, dodać sok z cytryny lub ocet i cukier. Chwilę jeszcze gotować (około 2 minuty). Dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany, wymieszać i zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Garnek zdjąć z ognia.
  5. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do kapusty i wymieszać.
  6. Polecam wypróbować przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Opublikowany wObiad, Surówki

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *