Menu Zamknij

Drobiowe kotlety siekane

Podstawowym składnikiem siekanych kotlecików jest mięso drobiowe, do którego możemy dodać dowolne warzywa, np. paprykę czy pieczarki. Natomiast ja zrobiłam je ze szczypiorkiem i porem. Takie kotleciki są świetną alternatywą dla kotletów panierowanych, polecam! 🙂

Składniki:
  • około 500 g  filetu z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • kawałek pora (biała część około 10 cm)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej dijon
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros lub innej przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę lub posiekać ostym nożem. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy.
2. Szczypiorek umyć, posiekać, przełożyć do mięsa.
3. Por przekroić na pół, pokroić w talarki i przełożyć do miseczki. Dodać jajko, majonez, musztardę, starty ser, mąkę. Całość ręką wymieszać na jednolitą masę. W razie gdyby masa była zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcjami kotleciki i smażyć na złoty kolor przez 2-3 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Siekane kotlety rybne - Danka Pichci

  2. Pingback:Drobiowe kotlety siekane z piekarnika - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *