Podstawowym składnikiem siekanych kotlecików jest mięso drobiowe, do którego możemy dodać dowolne warzywa, np. paprykę czy pieczarki. Natomiast ja zrobiłam je ze szczypiorkiem i porem. Takie kotleciki są świetną alternatywą dla kotletów panierowanych, polecam! 🙂
Składniki:
- około 500 g filetu z kurczaka
- 1 duże jajko
- kawałek pora (biała część około 10 cm)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 50 g żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej dijon
- 2 łyżeczki przyprawy gyros lub innej przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę lub posiekać ostym nożem. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy.
2. Szczypiorek umyć, posiekać, przełożyć do mięsa.
3. Por przekroić na pół, pokroić w talarki i przełożyć do miseczki. Dodać jajko, majonez, musztardę, starty ser, mąkę. Całość ręką wymieszać na jednolitą masę. W razie gdyby masa była zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcjami kotleciki i smażyć na złoty kolor przez 2-3 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Pingback:Siekane kotlety rybne - Danka Pichci
Pingback:Drobiowe kotlety siekane z piekarnika - Danka Pichci