Menu Zamknij

Drobiowe kotlety siekane z cukinią

Drobiowe kotlety siekane z cukinią są dobre na każdą okazję: obiad, kolację lub na przyjęcie. Można je przygotować z różnymi warzywami, które akurat mamy pod ręką. Ja dzisiaj zrobiłam drobiowe kotlety siekane z cukinią. Oprócz cukinii, dodałam do nich również inne warzywa, a mianowicie czerwoną paprykę i cebulę. Masa, z której będziemy smażyć kotlety nie może być zbyt rzadka, dlatego startą cukinię należy odcisnąć z nadmiaru wody. Drobiowe kotlety siekane z cukinią to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać na przykład z ryżem i ulubioną surówką. Przypadną do gustu starszym i młodszym smakoszom.

Drobiowe kotlety siekane z cukinią

Składniki na Drobiowe kotlety siekane z cukinią:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 500 g młodej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 większe jajko
  • 60 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (według uznania)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej)
  • olej rzepakowy do smażenia
Drobiowe kotlety siekane z cukinią

Przygotowanie Drobiowych kotletów siekanych z cukinią:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 15 minut.
  2. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z mięsem.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników.
  5. Cukinię dokładnie w dłoniach odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do miski z kurczakiem.
  6. Do miski zetrzeć żółty ser. Wbić jajko. Dodać przyprawy, majonez i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
  7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką nakładać porcję ciasta formując nieduże, okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  8. Polecam wypróbować przepis na drobiowe kotlety siekane z piekarnika.
Drobiowe kotlety siekane z cukinią
Drobiowe kotlety siekane z cukinią
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Danusia Dudek

    Już nieraz przygotowywałam sobie placki tarte z cukinii i były niezwykle pyszne. Jednak jakoś nigdy nie pomyślałam o połączeniu cukinii z mięsem. Już po samych zdjęciach widzę, że to danie będzie niesamowicie pyszne, także postaram się przyrządzić je przy najbliższej okazji! Choć zastanawiam się nad zamianą majonezu na śmietanę, żeby kotleciki były odrobinę lżejsze, będę musiała sprawdzić czy to dobry pomysł 😉 Dziękuję za ten przepis, z pewnością postaram się go wykorzystać! Moi bliscy też uwielbiają cukinię przygotowaną na różne sposoby, także ucieszą się z tego dania 😉

  2. Pingback:Filet z kurczaka w cieście czosnkowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *