Menu Zamknij

Roladki z szynki

Roladki z szynki z pastą jajeczną to idealna przekąska na wielkanocny stół. Farsz do takich roladek może być dowolny, zależy to od naszych upodobań smakowych. Ja zrobiłam roladki z szynki z pastą jajeczną, do której oprócz jajek dodałam czerwoną cebulę, ogórka konserwowego, szczypiorek oraz dla podkreślenia smaku – chrzan. Jednak składniki mogą być różne, zależy co mamy w lodówce i na co mamy ochotę. Pomysłów może być wiele. Roladki z szynki to takie danie, które śmiało możemy podać jako przekąskę na każdej imprezie. Są one łatwe do zrobienia i ładnie wyglądają na półmisku. Przy przygotowywaniu roladek z szynki musimy zwrócić uwagę, by farsz był dość gęsty i zwarty, aby po zwinięciu roladek nie wypływał z nich na boki. Ja do przygotowania tej przekąski użyłam wędzonej szynki gotowanej, ale może to być też konserwowa szynka.

Roladki z szynki

Składniki na Roladki z szynki:

  • 5 plastrów gotowanej szynki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 nieduży ogórek konserwowy
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz do smaku
Roladki z szynki

Przygotowanie Roladek z szynki:

  1. Jajka przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak, aby całe jajka były przykryte i wsypać szczyptę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę, zalać jajka zimną wodą, skorupki postukać i pozostawić do wystudzenia.
  2. Ostudzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.
  3. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, dodać do jajek.
  4. Ogórka wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki.
  5. Do miseczki dodać majonez, tartego chrzanu, ostrej musztardy i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Na każdym plastrze szynki rozsmarować warstwę pasty i zwinąć w rulon. Następnie pokroić na mniejsze porcje i nakłuć wykałaczką. Roladki z szynki ułożyć na półmisku, można udekorować pokrojonym szczypiorkiem. Półmisek przykryć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do lodówki.
  7. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane tuńczykiem.
Roladki z szynki
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *