Menu Zamknij

Pieczone pieczarki w marynacie z octem

Pieczarki to znane i lubiane grzyby, które są dostępne prawie w każdym warzywniaku lub markecie przez cały rok. Najpopularniejszy sposób podawania pieczarek to ich smażenie z cebulką, ale są one też składnikiem różnych farszów do pierogów, naleśników czy roladek mięsnych. Ja tym razem zrobiłam pieczone pieczarki w marynacie z octem balsamicznym. Do marynaty dodałam też sos sojowy, czosnek, olej rzepakowy, majeranek oraz tradycyjnie sól i czarny pieprz. Pieczone pieczarki w marynacie z octem balsamicznym to małe grzybki pieczone w całości na warstwie pokrojonej cebuli. W moim przypadku do zrobienia tego dania wykorzystałam pieczarki brązowe, bo takie akurat miałam w domu, ale mogą to być też grzybki białe. Ja częściej sięgam po te brązowe, ponieważ są one bardziej wyraziste w smaku, jednak są nieco droższe od tych białych. Pieczone pieczarki w marynacie z octem balsamicznym to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Mogą też stanowić samodzielną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Malutkie pieczone pieczarki w marynacie z octem balsamicznym można zajadać na ciepło, ale dobre też są na zimno.

Składniki na Pieczone pieczarki w marynacie z octem:

  • 300 g niedużych pieczarek
  • 1 biała cebula
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie Pieczonych pieczarek w marynacie z octem:

  1. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Pieczarki oczyścić, przełożyć do naczynia z cebulą.
  3. Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz, majeranek, sól) przełożyć do miseczki, wymieszać do połączenia składników. Gotową marynatą zalać pieczarki z cebulą i wymieszać, aby pieczarki pokryły się marynatą. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut, aby pieczarki się zamarynowały. Następnie po tym czasie naczynie wyjąć z lodówki, odkryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20-25 minut.
  4. Polecam wypróbować przepis na pieczarki po baskijsku.
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *